Lenzerheide: Martin Johnsrud Sundby gikk sterkt og festet et enda fastere grep om seieren i Tour de Ski på den tredje etappen i Lenzerheide søndag.

Sundby hadde ett minutt og 18 sekunders forsprang til Petter Northug ut fra start på jaktstarten over 10 kilometer skøyting, og 31-åringen slapp aldri konkurrentene innpå seg.

I mål hadde han økt forspranget til ett minutt og 25 sekunder. Fem ekstra bonussekunder sammenlignet med den argeste rivalen gjør at Sundby nå leder Tour de Ski med ett minutt og 30 sekunder på Petter Northug.

Krogh på tredjeplass

Bak den suverene Tour-lederen åpnet Northug jaktstarten i Lenzerheide såpass forsiktig at han tidlig fikk selskap av lagkamerat Didrik Tønseth. De to trønderne gikk sammen veldig lenge med Tønseth i tet, men ut på sisterunden takket Northug for følget. Medaljegrossisten fra Mosvika hentet sekunder på Sundby mot slutten.

Finn Hågen Krogh sikret seg tredjeplassen på jaktstarten og klatret dermed til samme plassering sammenlagt. Finnmarkingen er to minutter bak suverene Sundby foran de kommende etappene i Tour de Ski.

Russiske Sergej Ustjugov tok fjerdeplassen søndag, mens Sjur Røthe og Didrik Tønseth ble henholdsvis nummer fem og seks.

Savnet Northug-hjelp

– Det ble tungt på slutten, og Strindheim og Byåsen er ikke kjent for å samarbeide så godt. Det gjorde vi ikke i dag heller, sa Tønseth til NRK med klar adresse til parkamerat Northug.

– Jeg følte jeg måtte gå mye foran, og Petter gjør som han pleier. Jeg hadde håpet på litt mer hjelp i lettpartiene, men det er alle mot alle. Vi vet jo at Petter ikke er god på å dra, sa han.

Dermed har de norske løperne lagt beslag på fem av de seks første plassene på sammenlagtlista i Tour de Ski etter tre etapper.

Etter tre tøffe dager kan Tour de Ski-løperne se fram til en etterlengtet hvil mandag. Deretter fortsetter kampen om pallplassene med klassisk sprint i tyske Oberstdorf tirsdag. (NTB)