Gå til sidens hovedinnhold

Rekordkjapp Ibsen på FINN

Artikkelen er over 13 år gammel

Espen og Dagfinn turnerte Harstad med Ibsens Et dukkehjem – på under ti minutter.

– Jeg er virkelig overrasket over hvor god respons vi får. Det er kjempeartig, smiler tromsøgutten Espen Mauno (21).

Sammen med tidligere skolekompis Dagfinn Valen Brendemo (28) fra NISS (Nordisk Institutt for Scene og Studio) i Oslo har Espen inntatt festspillbyen med et gateteater av det virkelig originale slaget: Henrik Ibsens Et dukkehjem, framført på under ti minutter.

- Glimrende verk

Espen forteller at Mats Holm Erntsen fra Tromsø skrev det rekordkjappe stykket som en skoleoppgave da de gikk sammen på dramalinja på Kongsbakken.

– Jeg tok hans glimrende verk i bruk da jeg deltok på UKM (Ungdommenes kulturmønstring) da jeg gikk på videregående, sier Espen, og forteller at stykket har fått hvile siden den gang.

Inntil nå.

– Jeg plukket det fram igjen og gjorde noen endringer i forbindelse med festspillene. Vi tenkte nemlig det ville passe bra å framføre det her i Harstad, sier Espen.

Arrangørene var helt enige, og inviterte dermed guttene nordover for å lage liv i gatene.

– Men er knappe ti minutter nok for å få med seg essensen i et så stort verk?

– Ei hel scene blir gjerne bare til ei setning i denne versjonen, men man får med seg alt, sier Dagfinn, før Espen skyter inn en aldri så liten moderering:

– I hvert fall det meste...

Publikumsmagnet

I løpet av gårsdagen spilte guttene forestillingen hele tolv ganger, lørdag var det tid til seks forestillinger – og ambisjonene for dagen i dag er å gjennomføre i overkant av ti show.

Både Havnepromenaden, Generalhagen, torget og til og med flytebrygger blir tatt i bruk som scener.

Og overalt hvor de beveget seg flokket både små og store skuelystne seg rundt guttene.

– Før vi kom var jeg litt nervøs for at vi kom til å få en lunken mottakelse. Men man ser seg jo gjerne litt blind på det man selv holder på med, sier Espen.

– Dessuten er det jo noe annet å framføre en forestilling ute i byen enn inne i et rom, supplerer Dagfinn, og legger til:

– Men dette går jo bare topp, topp!