Gå til sidens hovedinnhold

Rammet av okkupanter

Artikkelen er over 13 år gammel

Men denne gangen var det bare teater. WEB-TV:

– Kan vi ikke finne gamle damer? Gamle damer er så fine, sier Idunn Karlsen. Men hvor er gamle damer når man ønsker å ramme dem inn?

Torget i Harstad. 17 ungdommer i 17 rammer. Fryst fast i ulike posisjoner. Folk stopper opp og ser. Og vi spør: Hva i all verden er dette her?

– Vi har kalt oss Okkupantteatret, fordi vi ønsker å okkupere steder.

Kvinnen som svarer heter Katrine M. E. Strøm og er instruktør for teatergjengen på kulturfestivalen NUK.

Å stå på rødt

– Jeg ga dem 17 rammer og beskjed om å fylle dem. På et torg er det bevegelse, og vi viser stillhetens makt, sier Strøm, som kan fortelle at ungdommene også har okkupert gangfelt. Til og med på rød mann. Og bilene har tutet og ungdommene har stått.

– Vi kaller prosjektet "Framed", som spiller på å ramme inn og det å være fanget som ung i dag og i tida vi lever i. Det er en utfordrende form for teater de er kastet inn i, men de klarer seg utrolig bra! Mange har nesten ikke gjort teater før, sier Strøm, som synes det er "fantastisk å jobbe med ungdommer og deres kreative fantasi".

Vil du være kunstverk

"Hei, har du lyst til å være kunstverket mitt?" Det er spørsmålet Idunn Karlsen (17), Siril T. Hansen (16) og Marte Øvergaard (16) skal stille. De er i Generalhagen og har fått oppgaven utdelt fra instruktøren. Vi henger oss på jentene, som går i svarte dresser i junisola og har med kamera for å forevige kunstverkene. Idunn håper de finner gamle damer. For Idunn synes gamle damer er så fine. Marte håper de finner noen unger.

Marte trekker det lengste strået.

– Ja! Ja! roper Jonas, som leker på torget sammen med brødrene Simon og August. Og dobbelt-ja til bilde i avisa!

En gammel mann på en benk takker nei. Så jentene spaserer videre.

Årets morsomste uke

– Jeg ser ingen gamle damer. I Tromsø er det alltid gamle damer, sukker Idunn, som er med på NUK fordi det er årets morsomste uke. Hun møtte Marte på NUK for to år siden. De møtes bare her, og snakker resten av året sammen på msn og myspace om hvor artig det var.

– Kan vi få ta bilde av dere? spør Idunn når Ina Bjørnå og Sunniva Ihlhaug farer forbi.

– Det blir vårt tredje bilde, da, flirer duoen, før de kryper inn i ramma.

Inne hos Gullsmed Midling er Sigrid Agnethe Hansen på jobb. Også hun en tidligere NUKer. Nå et ferskt kunstverk.