Gå til sidens hovedinnhold

Terningkast 4Brasiliansk borteseier

Artikkelen er over 13 år gammel

Ivan Lins stjal showet fra gruppa New York Voices. WEB-TV:

Etter en noe tam åpning med New York Voices i sentrum tok det seg betydelig opp da Ivan Lins og bandet fikk dominere. Riktignok var åpningslåta Answered prayers ei Lins-låt, men vokalgruppa fra USA gjorde den dessverre glatt og ganske kjedelig.

Kompromisset mellom amerikanske swinglåter og brasiliansk samba/bossanova kom i låta Bli Blip, hvor både sangere og fremragende musikere (særlig gitarist Leonardo Amuedo og bassist Nema Antunes) fikk improvisere. Og imponere. Spesielt imponerte Lins med sin trombone-solo, spilt med eget stemmebånd, men her gjorde også vokalkvartetten det skarpt.

Grensekryssing

Med tysk pianist, amerikanske vokalister og brasiliansk band og solist gled også denne konserten rett inn i festspilltemaet «grensekryssing». Dette var bare andre gang disse to gruppene samarbeidet. Lins-balladen Minds of their own ble da også sunget både på engelsk og portugisisk – med stort hell. Derfra overtok Lins og bandet hans fullstendig, og den brasilianske superstjernen viste sterke følelser da han sang om My land, følelser som smittet over på oss i salen. Låtene hans har også rørt mange andre. Blant andre har Ella Fitzgerald, Quincy Jones, Sting, Manhattan Transfer, George Benson og Barbra Streisand spilt inn låtene hans.

Motiverte

Jeg så New York Voices med Trondheim Symfoniorkester og Brass Bros i Tromsø i februar 2006. Da framsto de rutinerte og en smule mette av dage. Denne gangen virket de mer motiverte – men så fikk de da også opptre med en av sine store helter. Men i deres egen Snow Samba hjalp det ikke engang at Lins overraskende kastet seg inn og hjalp til. Det blir for flinkt, for polert og harmonisk for meg, spesielt i kontrast til de lekne og løsslupne brasilianerne. Da de framførte sin neste cd-låt, For all we know, forsterket det bare inntrykket. Kontrast gir ofte skjønnhet, men den voldsomme spredningen i uttrykk denne kvelden smeltet ikke sammen til en helt vellykket legering.

Ai, ai, ai, ai, ai

Lins skapte heldigvis liv igjen med morsomme Ai, ai, ai, ai, ai (som ifølge Lins heter det samme på engelsk – og norsk). Og det mest vellykkede samarbeidet mellom de to gruppene var vel Lins-låta Love dance – som kom etter at Lins selv hadde spilt på keyboard, imaginær trombone, potetgullboks og stormkjøkken. Og så brukte han selvsagt sin fantastiske stemme, fylt av varme, farger og alle slags sanser.

Noen ganger som en Julio Iglesias med smak.