Mangemillionæren kjørte inn i en 40-sone med altfor stor hastighet. Han var 1,5 millioner kroner fattigere da han kjørte ut

Finland har mye mer å by på enn Simo Valakari og Mummitrollet.

Finland har mye mer å by på enn Simo Valakari og Mummitrollet.

Artikkelen er over 2 år gammel

Vi gratulerer Finland hjerteligst med hundreårsdagen som selvstendig land, et land som faktisk har mye mer å by på enn Simo Valakari og Mummitrollet. Her er femten forbløffende fakta om Finland.

DEL

Hva tenker du på når du hører Finland? Mest aktuelt er det å tenke på fotballfrelseren Simo Valakari som med sitt vinnende vesen kom til Tromsø i år og gjorde TIL-spillerne om fra forvillede høns til målrettede seiersmaskiner, for øvrig i stil med hva landsmannen Mika Koppinen i sin tid sto for på Alfheim.

For oss nordlendinger er det også nærliggende å mimre tilbake til 70-tallets campingturer til Karesuando og handleturer til Kilpisjärvi med bilen full av «kjøttunger» som skulle øke kvoten av billigkjøtt du kunne ta med deg over grensa.

Eller vi tenker på Mummitrollet, vitsene med Pekka og Toivonen,«hur ska vi betala det här kalaset», og på finsk fjernsynsteater – forløperen til «sakte-TV» som gjorde tirsdagskveldene til en prøvelse for alle med snev av depresjon og tungsinn. For noen i så stor grad at flaska med Koskenkorva kom på bordet.

Eller kanskje tenker vi på litt mer moderne saker som Nokia-mobiletelefoner og videospillet Angry birds, som viser at finnene følger med i tiden. Eller vi irriterer oss over at finnene «stjal» julenissen fra oss og bygde opp en kommersiell julelandsby i Rovaniemi, mens vi satt med nisselua i handa og lot suksessoppskriften skli ut av hendene våre.

Men visste du dette?

Men det er mye mer enn dette som er oppsiktsvekkende med Finland. Her er femten fakta du kanskje ikke visste om vårt stolte naboland i øst:

1. Finland feirer ikke bare nasjonaldag 6.desember, de har også en egen fiaskodag som feires hvert år 13.oktober for å hylle tapere og det som gikk skikkelig på ræva. 

2. Finland omtales gjerne som «De tusen sjøers land», men i virkeligheten har de så mange som 188.000 innsjøer. Et utrolig antall. Enda mer overraskende er det kanskje at de har 180.000 øyer.

3. Trodde du at ishockey var den finske nasjonalsporten? Glemt det. Den finske nasjonalsporten heter «pesäpallo», eller boball på norsk. Sporten kan visstnok minne litt om amerikansk baseball.

4. Finnene har mange andre rare idretter også. Hver sommer arrangeres verdensmesterskapet i konebæring, som er ei hinderløype for ekteskap som virkelig tåler en støyt. I Finland kan du også delta i VM i myggjakt, mobiltelefonkasting, gjørmefotball, luftgitar og saunasitting. Sistnevnte sport anbefales ikke for utrente nordlendinger, da oversitting kan få dødelig utgang - slik det gjorde for en deltaker i 2010.

5. Om det er uklart hvem som fant opp internett, så var det finnene som først fikk ideen om å introdusere det for offentligheten. Den første nettleseren med et brukergrensesnitt, Erwise, ble lansert i 1992 av tre finske teknologistudenter. De fikk imidlertid ikke finansieringen de trengte for å utvikle prosjektet videre, og noen måneder seinere dukket Internet Explorer opp. Finland var for øvrig også det første landet i verden som gjorde brebåndstilgang til en allmenn rettighet, det skjedde i 2010.

6. Finnene har også funnet opp mange ting. Skøyter er en finsk oppfinnelse, kanskje ikke så rart når det legger seg is på de 188.000 innsjøene, men mer overraskende er det at de også har funnet opp molotovcocktailen, SMS, hjertefrekvensmonitoren og salt lakris.

7. Finland er tungrockens vugge, og ingen andre land i verden har like mange metallband per innbygger. Et av bandene er Lordi fra Rovaniemi, som for elleve år siden sto for Finlands første og eneste seier i den internasjonale finalen i Melodi Grand Prix da de skremte vettet av fromme bedehuspredikanter og sarte barnesjeler med sin «Hard Rock Hallelujah».

8. Noen kulinarisk høyborg er ikke Finland kjent som, men de kan faktisk sies å ha verdens beste pizza etter at de vant en internasjonal pizzakonkurranse, foran Italia. Det skjedde etter at den tidligere italienske statsminister Silvio Berlusconi hadde rakket ned på finnenes kulinariske kunster etter et besøk i Finland. Vinnerpizzaen fikk naturligvis navnet «Pizza Berlusconi».

9. Ingen er så glade i kaffe som finnene. Gjennomsnittsfinnen heller i seg 12 kilo av den svarte drikken hvert år.

10. Finnene drikker også mest melk per innbygger i hele verden - rundt 1 liter per person hver dag. Dette må sies å være et lite paradoks ettersom 17 prosent av finnene er laktoseintolerante.

11. Det er fint å kjøre bil i Finland, men stakkars deg om du tjener mye penger og tråkker for hardt på gassen. Fartsbøtene regnes nemlig ut fra førerens årslønn, noe som kan gi astronomiske summer. Rekorden i fartsbot skal ha blitt satt for 15 år siden av Jussi Salonoja, som hadde en inntekt på 61 millioner kroner da han kjørte inn i en 40-sone med altfor stor hastighet. Han var 1,5 millioner kroner fattigere da han kjørte ut.

12. Finsk er et håpløst språk å forstå for oss nordmenn, og grunnen til det er at språket ikke tilhører den indoeuropeiske språkfamilien som vi er med i. Språket tilhører den finsk-ugriske språkgruppen, sammen med blant annet ungarsk og estisk. Finske ord finner derfor heller ikke veien til engelsk, med ett unntak: Sauna er det eneste finske ordet som er tatt inn i det engelske språket.

13. Skolene i Finland er regnet for å være de beste i Europa, ifølge Pearsons indeks for utdanning. På verdensbasis er Finland ranket som nummer fem i utdanning, bak fire asiatiske land med Sør-Korea på topp. Til sammenlikning er Norge ranket som nummer 21 i verden.

14. En annen hyggelig ting med finnene er at de er ærlige. Ifølge Transparency International var Finland i 2015 det nest minst korrupte landet i verden, kun slått av Danmark.

15. Ifølge Reporters Without Borders er Finland best i verden når det kommer til pressefrihet. Det har de vært i alle år siden denne rangeringen startet i 2002. Ikke verst for et såpass ungt demokrati.

(Kilder: iEuropa.no, Wikipedia, momondo.no og flere andre)

Artikkeltags