UiT-forskere sentrale i ny Leonardo DiCaprio-film

OPPTATT AV KLIMA: Skuespiller og produsent Leonardo DiCaprio kommer med nok en klimadokumentar, denne gangen med store bidrag fra UiT-forskere.

OPPTATT AV KLIMA: Skuespiller og produsent Leonardo DiCaprio kommer med nok en klimadokumentar, denne gangen med store bidrag fra UiT-forskere. Foto:

Dokumentarfilmen har onsdag premiere under filmfestivalen i Cannes.

DEL

Hollywood-stjernen Leonardo DiCaprio er både produsent og har fortellerstemmen i den nye dokumentarfilmen «Ice on Fire».

Filmen setter søkelyset på dagens klimaforskning, blant annet i Arktis.

I filmen bidrar forsker Pavel Serov og professor Jürgen Mienert fra UiT sitt forskningssenter CAGE (Centre for Arctic Gas Hydrate, Environment and Climate), skriver UiT på sine nettsider.

Naturlig vs. menneskeskapt

CAGE forsker på hvilken rolle gasshydrater, blant annet utslipp av metan, spiller for økosystemene i arktiske farvann og for klimaet i fremtiden.

Seniorforsker Cathrine Lund Myhre på Norwegian Institute for Air Research (NILU), som har samarbeidet med CAGE, sier til UiTs nettsider at vi trenger en bedre forståelse av hvor stor andel av metanutslippene som kommer fra naturlige eller menneskeskapte kilder.

– Det er viktig å formidle det vi observerer i Arktis, og hvilken rolle metangass spiller for klimaendringene. Den nylige økningen av metan i atmosfæren ser ikke ut til å kunne forklares kun av menneskelig aktivitet, men det er bare de menneskelige utslippene vi kan kontrollere og redusere, sier hun.

På tv fra 11. juni

Dokumentarfilmen, som er regissert av Leila Conners, har onsdag premiere under filmfestivalen i Cannes.

Filmen vil også bli vist på strømmekanalen HBO fra 11. juni.

Det er for øvrig ikke den første klimadokumentaren til Leonardo DiCaprio, som er utnevnt til FNs representant i klimaspørsmål.

I 2016 ga Leonardo DiCaprio ut den personlige dokumentarfilmen «Før syndefloden» («Before the Flood»), som han produserte sammen med Martin Scorsese. Her spør Hollywood-stjernen hva vi som samfunn kan gjøre for å stanse klimakrisen.

I arbeidet mot global oppvarming delte DiCaprio i 2016 et bilde fra Tromsø på Instagram-kontoen sin. Bildet var tatt av den amerikanske fotografen og dokumentaristen Ester Horvath, som var på reise i byen, og ble publisert med følgende tekst:

«De arktiske buskenes vekst på tundraen er en av de mest signifikante eksemplene i verden på hvordan klimaendringene påvirker økosystemet. Nyere forskning viser at buskene som gror i Arktis kan forverre global oppvarming, fordi de gir en mørkere overflate og endrer temperaturene i jorda. Disse endringene skjer raskest i Nord-Europa som Norge (journalistens oversettelse)».

Artikkeltags