Terningkast 4: Sterkt om outsidere

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Ærlig, direkte og heftig.

DEL

Dette er en ærlig, direkte, heftig og temperamentfull dokumentarfilm om mennesker som er ute fra fengslet på prøve.

Jo Skjønberg driver Vardeteater i Oslo, og er sterkt engasjert med å gi «fengselsfuglene» en sjanse til å klare seg utenfor murene. Ideen om å sette opp et teaterstykke der aktørene kan bruke mye av sine egne erfaringer både i å skrive tekster og gi av seg selv, er noe nesten genialt. Men det skal tålmodighet til å være instruktør for ei så ulik gruppe. For selv om alle har erfaringer fra livet bak murene, så er de vidt forskjellige både når det gjelder temperament og engasjement. Alle soner de dommer for rusmisbruk, salg av rusmidler, vold og tyveri. Gjennom Vardeteater får de en sjanse til å engasjere seg i noe mer konstruktivt.

Det er blitt en varm film om mennesker som har utrolig mye godt i seg, men som også har så store svakheter at de når som helst kan havne bak murene. Det er både unge og eldre med forskjellig livserfaring, og med et temperament som kan virke skremmende. Ikke minst er det ei fortelling om hvilken tålmodighet som kreves av de som står bak ideen om at teaterkunst i videste forstand kan være konstruktiv på mennesker som står i ferd med å bukke under.

De medvirkende kan nok til tider virke sterkt irriterende for sin stahet og manglende tålmodighet. Men trass i deres svakheter, skjønner man at de har så mye kreativitet og vilje, at man får tro på dem, og heier de fram til premieren.

En film som er lærerik og har mye varme i seg.

Artikkeltags