Terningkast 5: Når spøken blir alvor

VARDE: Treffer mageregionen som et eselspark.

VARDE: Treffer mageregionen som et eselspark.

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

Vi venter på den neste filmen fra hennes hånd.

DEL

Det gikk rekordhurtig for Hanne Larsen å lage Varde. Under filmfestivalen i Tromsø i år ble hun premiert med en pengesum for sitt manus til filmen. Under filmfestivalen i Haugesund hadde den premiere – og fikk Amanda for beste kortfilm. Knapt 14 dager etter fikk hun førsteprisen under kortfilmfestivalen i Palm Spring i California.

Det er velfortjente priser den unge tromsøjenta har fått. Varde er nemlig en sjelden god kortfilm. Ei god historie som blir fortalt på en utmerket måte, og med unge aktører som gjør en strålende innsats. Selv om det også er profesjonelle skuespillere med, så er det innsatsen til de unge vi husker. Her har det vært full klaff også når det gjelder rolleinstruksjonen.

Hanne Larsen har hentet ideen til filmen fra sine egne skoleår på Borgtun. Også da foregikk det mobbing, og ble utført narrestreker som kunne ha fått alvorlige konsekvenser.

Her handler det om en spøk etter skoletid, der den minste gutten får oppleve hvordan det er å bli mobbet og utsatt for en stygg «spøk».

Hanne Larsen har laget en film som går rett inn i deg som tilskuer, som treffer mageregionen som et eselspark, og skaper en ubehagelig opplevelse. Det er sjeldne 15 minutter har gitt en så intens opplevelse på kino.

Men filmen slipper også lyset inn bokstavelig talt og heldigvis.

Det er mer enn et solid filmatisk håndverk hun har skapt. Med skarpt og presist blikk viser hun oss hvordan det engang var – og nok er fortsatt – i mange skolegårder etter skoletid. Derfor er også filmen viktig, og burde vises i alle barneskolene i hele landet. Jeg tror mange vil huske den lenge.

Vi venter på den neste filmen fra hennes hånd.

Artikkeltags