Terningkast 4: Hjelp, dette var overraskende morsomt

FRITT FRA ASTRID LINDGREN?: Nei da, det er ikke Peter Stormare som Tengil fra Brødrene Løvehjerte vi ser. Selv om likheten er slående.

FRITT FRA ASTRID LINDGREN?: Nei da, det er ikke Peter Stormare som Tengil fra Brødrene Løvehjerte vi ser. Selv om likheten er slående. Foto:

Artikkelen er over 8 år gammel

Hjelp, vi er i filmbransjen er på sitt beste en av de morsomste norske filmene de siste årene.

DEL

Selv de av oss som gikk lei filmer som velger en variant av tittelen Hjelp, vi er ... for drøye tyve år siden, vil kunne kose seg med mye av det som blir servert i Team Nini Bull Robsahm/Patrick Syversens nye film.

Hjelp, vi er i filmbransjen er noe så sjeldent som en norsk feel-good komedie som både funker og treffer bredt -uten å ty til hjernedødt og oppbrukt materiale.

Glenn (Henrik Thodesen), nettopp dumpet av dama, arrangerer en fake filmaudition for å få draget igjen. Sjekkeopplegget ender overraskende nok opp med et 10 millioners budsjett og forpliktelser om å lage rollespill/horror-filmen Terror i den forheksede skogen.

Slikt må det da bli komplikasjoner av, eller?

Og det blir det.

De aller fleste av svært morsom karakter. Faktisk er filmen på sitt beste en av de morsomste norske filmene jeg kan huske å ha sett. En sitatmaskin av nær kultskapende størrelse som vil tvinge frem krampelatter hos mange.

Dessverre viser den også frem sterke middelmådige trekk, spesielt under en midtdel som virker unødvendig transportaktig.

Rollelisten dekker det meste som hører til foran og bak kamera i norsk film, minus Bjørn Sundquist, og kjemien skuespillerne imellom er overraskende bra. Det virker nesten som om de koser seg på jobb med et manus bestående av filmreferanser og treffende one-liners.

For fra Reprise til La Dolce Vita via The Breakfast Club og ClerksHjelp, vi er ... er innom det meste i løpet av sine 100 minutter. Beundringsverdig er det meste gjort behagelig subtilt.

Kalkunfantasten i meg skulle likevel gjerne sett mer av filmens fiktive produkt. Sammensuriet ser ut som noe Bob Guccione (Caligula) kunne klippet sammen av Barbarella og Brødrene Løvehjerte, forøvrig i mine øyne et kreativt pluss.

Uansett, Hjelp vi er i filmbransjen vil nok treffe sitt publikum. Ganske så fortjent.

Sterk firer

Artikkeltags