Her får Geir oppfylt guttedrømmen

FJELLFLUKT: Innspillingen av den nye filmen om Jan Baalsruds flukt fra tyskerne startet i forrige uke i Mauken i indre Troms. "Den 12. mann" skal følge Baalsruds flukt gjennom Nord-Troms og over til Sverige.

FJELLFLUKT: Innspillingen av den nye filmen om Jan Baalsruds flukt fra tyskerne startet i forrige uke i Mauken i indre Troms. "Den 12. mann" skal følge Baalsruds flukt gjennom Nord-Troms og over til Sverige. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Lokale helter skal spille større rolle i den nye filmen om Jan Baalsrud.

DEL

Opptakene til "Den 12. mann" startet for alvor i Mauken i indre Troms i forrige uke. Et crew på rundt 60 var på plass da regissør Harald Zwart startet arbeidet med å gjenfortelle historien om krigshelten Jan Baalsruds flukt fra Rebbenesøya, over Lyngsalpene og videre til Sverige under krigen.

Baalsrud var den eneste av 12 norske sabotører som overlevde etter at gruppen ble angitt og deretter forfulgt av tyskerne. Det skyldtes stor innsats fra mange lokale innbyggere som hjalp ham videre mot grensen med fare for egne liv. Historien om Baalsrud ble også fortalt i filmen "Ni liv" fra 1957, som ble belønnet med en Oscar-nominasjon.

- Avhengig av bistand

"Den 12. mann" legger imidlertid større vekt på de lokale hjelpernes innsats. Lokale hjelpere er også til stede under filminnspillingen, som ble avsluttet for denne gang i forrige uke.

- Ja, slik Baalsrud var helt avhengig av lokale hjelpere så er også denne filmen helt avhengig av lokal bistand, sier Espen Horn, som produserer filmen sammen med Veslemøy Ruud Zwart og Aage Aaberge. Også FilmCamp er med på laget som sentral partner.

CASTING OG KOSTYMER: Nina Erdahl har ansvar for casting samt design av samiske kostymer. Her er hun med Aslak Mathis Gaup og Petter Lukkari, som spiller to av Baalsruds viktigste hjelpere, brødrene Aslak og Per Thomas Baal

CASTING OG KOSTYMER: Nina Erdahl har ansvar for casting samt design av samiske kostymer. Her er hun med Aslak Mathis Gaup og Petter Lukkari, som spiller to av Baalsruds viktigste hjelpere, brødrene Aslak og Per Thomas Baal Foto:

Tusen reinsdyr

Første del av innspillingen pågikk i fem dager. Blant de lokale deltakerne var folk fra forsvaret, som stilte med beltevogner og telt. Flere reineiere stilte opp for en stor scene som involverte rundt tusen reinsdyr.

OPPTAK: Rundt tusen reinsdyr inngår i en av scenene som ble innspilt i Mauken sist uke.

OPPTAK: Rundt tusen reinsdyr inngår i en av scenene som ble innspilt i Mauken sist uke. Foto:

- Vi var i området tidligere i år på befaring, og da hadde vi møte med reineiere. De har hjulpet oss enormt, fastslår Horn.

Lokale aktører stilte også foran kamera, forteller Nina Erdahl, som har ansvaret for casting av statister og aktører som skal spille flere av Baalsruds viktige hjelpere. Blant dem er rollene som de samiske brødrene Aslak og Per Thomas Baal, som fraktet Baalsrud på reinslede over grensa.

UNIFORMER: Uniformsansvarlig Halvor Lie passer på at statistene er utstyrt riktig.

UNIFORMER: Uniformsansvarlig Halvor Lie passer på at statistene er utstyrt riktig. Foto:

- Jeg fikk tilsendt 30 teiper da vi etterlyste skuespillere til disse to rollene. Også til de åtte statistrollene fikk vi utrolig god respons. Nå har det vært ei uke med masse jobbing. Det blir jo fort 12-timersdager, men det har vært kjempeartig, sier Erdahl, som også har ansvar for design av de samiske kostymene.

- Jeg har gjort det jeg har kunnet for å få det riktigst mulig, og jeg har fått masse god hjelp. Blant annet har jeg snakket med datter til en av brødrene som var med. I tillegg har Jorunn Løkvold sydd ei Karesuando-kofte til innspillingen, men ellers har vi fått lånt alt.

Guttedrøm

Geir Gulbrandsen hadde en av statistrollene under innspillingen. Han måtte ikle seg tysk uniform for anledningen.

- He he, ja - jeg var på feil side. Men det var veldig interessant og helt fantastisk å få innblikk i en slik prosess.

For Gulbrandsen er det selve guttedrømmen som blir realisert når han nå får være med i en ekte film.

- Ja, det er klart det har vært en drøm. Jeg har jo lest boka også, sier Gulbrandsen, som berømmer regissør Harald Zwart.

Begynte med slutten

Opptakene forrige uke gjelder sluttscenene i filmen. Filmskaperne begynner med slutten blant annet fordi hovedrolleinnehaver Thomas "Finger'n" Gullestad måtte gjennom en to måneders ekstrem slankekur for å kunne spille den avmagrede Baalsrud på tampen av fluktruta.

Planen er å starte resten av opptakene rundt nyttår. Da vil det være behov for nye statister, sier Nina Erdahl.

- Til høsten regner jeg med at vi starter casting av alle de nordnorske hjelperne som bidro.

Filmen er ventet ferdig mot slutten av 2017.

- Stor ære

Erdahl er svært glad for å kunne bidra til at historien om Baalsrud og hans mange hjelpere får et nytt stort publikum når filmen blir klar.

- Historien er viktig, og det er en stor ære å få være med på dette, sier Erdahl.

Artikkeltags