Gå til sidens hovedinnhold

Filippinsk politi aksjonerte i etterkant av at Troms-mann ble pågrepet

Artikkelen er over 2 år gammel

Mener mannen har overført flere hundre tusen kroner for direktesendte overgrep.

Politiet i Troms har sikta en person for en rekke grove seksuelle overgrep mot barn under 14 år i form av «live streaming». Siktelsen ble tatt ut allerede i februar i fjor.

Nordlys har tidligere skrevet at politiet har grunn til å tro at mannen skal ha overført betydelige beløp til utlandet. Han skal også ha kommet med instruksjoner om hvordan overgrepene skal gjøres.

– Vi mener at vi i beslagene kan underbygge siktelsen, sier politiadvokat Linn Rognli Hansen.

Aksjon i Filipinene

Flere menn fra Troms siktet i sedelighetssak – En siktet for grov menneskehandel og for å ha betalt for overgrep mot barn 

Den økonomiske etterforskningen har funnet at mannen skal ha overført flere hundre tusen kroner, som politiet mener er betaling for bestillingsovergrep.

I forrige uke gikk filippinsk politi til aksjon i miljøet der de mener overgrepene skal ha skjedd. Norsk politi mener det er på bakgrunn av den norske etterforskningen.

– Vi har fått bistand fra Kripos, som igjen har bistått filippinsk politi. De har fått informasjon fra vår sak, og jobbet systematisk for å komme i posisjon for å aksjonere mot disse, sier Rognli Hansen.

– Er dette på bakgrunn av deres etterforskning?

– Aksjonen skjedde på bakgrunn av blant annet opplysninger fra vår sak.

Mannen har vært varetektsfengslet i nesten ett år, og ble løslatt tidligere i vår.

– Hvorfor skjer pågripelsen over ett år etter at mannen fra Troms ble pågrepet?

– Det har tatt tid å komme i posisjon til å aksjonere.

Fattige kår

Da saken ble omtalt av Nordlys for ett år siden opplyste Linn Rognli Hansen at mannen også er siktet for menneskehandel, med bakgrunn av de fornærmede barnas situasjon.

– Personene han bestilte overgrepene fra, lever under fattige kår i Filipinene, og vi mener at han har utnyttet deres sårbare situasjon til egne seksuelle formål, sa politiadvokaten.

Overgrepene skjer ved at norske menn sitter på datamaskinen og får kontakt med miljøer i andre land, blant annet Filippinene. Nordmennene gir instrukser om hvilke type overgrep, og seksuelle handlinger som skal begås mot barna.

Etter å ha blitt enige om en pris, overføres det penger.

– Den økonomiske etterforskningen har vært sentral i etterforskningen. Vi kan ikke si hvor stort beløp som kan knyttes til overgrepene, men vi mistenker at det dreier seg om flere hundre tusen kroner.

Grove instruksjoner

Nå mener politiet at de har funnet klare beviser som underbygger siktelsen. I en eventuell rettssak mot mannen blir hans instruksjoner om hvordan overgrepene skal skje, sentrale. Denne dialogen har gått parallelt med at overgrepene skjer.

– Det er det som ligger i bestillingsovergrep. At en sitter på andre siden og instruerer om hva som skal skje.

– Hvilke instruksjoner er det?

– Det er ulike seksuelle overgrep som disse barnene skal bli utsatt for.

– Hvordan vil du karakterisere disse instruksjonene?

– Det er ulike grader, svarer Rognli Hansen kort.

Erkjente delvis straffskyld

Det har ikke lyktes Nordlys å få mannens advokat i tale, men i fjor opplyste advokat Olav Eriksen at mannen erkjente delvis straffskyld.

– Han har til dels erkjent enkelte forhold som han er siktet for, men det er atskillige forbehold. Det betyr at han ikke erkjenner straffskyld for de mest alvorlige forholdene i siktelsen, sa advokat Olav Eriksen til Nordlys 8. juni i fjor.

Ifølge advokaten den gang, skal mannen ha erkjent oppbevaring av seksualiserte bilder av barn.

– Ut over det har han ikke erkjent det han er siktet for, med det de kaller grov menneskehandel, og det som dreier seg om seksuelle overgrep, sa Eriksen.

1. juli i år ble siktelsen mot mannen utvidet. Den lyder nå på fire punkter.

  • brudd på straffelovens § 195, for å ha medvirket til at noen har hatt seksuell omgang med barn under 14 år, og handlingen er begått på en særlig smertefull eller særlig krenkende måte,
  • brudd på straffelovens § 301, for å ha medvirket til at noen har hatt seksuell omgang med barn under 14 år, fått et barn under 14 år til å utføre handlinger som svarer til seksuell omgang med seg selv, eller foretatt kvalifisert seksuell handling med barn under 14 år,
  • brudd på straffelovens § 302, for å ha hatt seksuell omgang med barn mellom 14 og 16 år eller fått et barn mellom 14 og 16 år til å utføre handlinger som svarte til seksuell omgang med seg selv,
  • brudd på straffelovens § 305, for å ha tvunget eller forledet et barn under 16 år til å utvise seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd

Kommentarer til denne saken