Gå til sidens hovedinnhold

Festspill-direktøren hadde ikke regnet med at så mange ville komme. - Vi er overveldet

Artikkelen er over 4 år gammel

Maria Utsi mener samtalen mellom politikk og kunst kom sterkt til syne under årets festspill.

To dager etter at de siste stående ovasjoner ble gitt under avslutningslørdagen på Festspillene i Nord-Norge, har festspill-direktør Maria Utsi fordøyd inntrykkene etter sitt andre festspill i sjefsstolen.

- Hvilke følelser sitter du igjen med etter årets festspill?

- Ekstremt gode følelser, vi er egentlig overveldet! sier Utsi til Nordlys.

Festivalen hadde egentlig regnet med at billettsalget ville være litt lavere enn fjoråret - som ifølge Utsi var et av festivalens mest solgte - men gikk altså over forventningene: Årets festspill solgte billetter for over 2,4 millioner kroner - 40.000 kroner mer enn i fjor.

Les også

- Jeg forbinder det å gå i kofta med en slags kamp. At jeg hele tida må forsvare det samiske

 

Smalere program

Utsi sier festivalen i utgangspunktet forventet mer moderate billettsalg, på grunn av kursendringene i programmet.

- Jeg hadde forventet at med et litt smalere program og med en tydelig arktisk satsing så skulle vi ikke selge så mange billetter som i fjor. Vi hadde litt sobre forventninger, og var klare til å bygge stein på stein framover, sier hun.

Men da åpningsdagen kom og 2500 mennesker samlet seg i Harstad sentrum for åpningen, kjente hun at forventningene kom til å bli overgått.

- Mottakelsen i byen var fantastisk, og stemninga som spredte seg likeså. Sånn fortsatte det hele uka til vi avsluttet med en knall-lørdag. Det var tusenvis av mennesker i byen, fulle saler og vi har fått gode kritikker, sier hun.

Tallene for antall solgte billletter og antall unike besøkende er ennå ikke klare. Toppåret solgte de for 2.490.000 kroner.

Sammenheng politikk og kunst

Årets festival solgte ut flere forestillinger. Utsis «prosjekt» har også blitt omtalt i en rekke medier som en ny retning for festspillene, der hun ønsker tettere sammenheng mellom politikken og kunsten i det arktiske nord.

Nytt av året var konferansen Arctic Arts Summit, der deltakere fra de arktiske landene forpliktet seg til å samarbeide om kunst og kulturutvikling i Arktis.

- Vi søker aktivt en samfunnsrolle ved å stimulere og være lyttende. Dette programmet sto seg veldig i så måte, og er en god refleksjon over hva som beveger seg i samfunnet, sier Utsi.

- Var det noen tema du ikke tok opp i år?

- Det kunne alltids vært flere tema vi kunne tatt opp, men jeg er rett og slett veldig fornøyd. Det ble slik vi hadde håpet på. Vi presenterte et sterkt og nyskapende program, som tar pulsen på Arktis.

Hun er spesielt stolt over det nyskapende arbeidet fra det nordnorske scenekunstmiljøet. Blant annet fikk produksjonen «Glemt» gode kritikker i pressen.

- Det viser at scenekunstfeltet i nord har et stort potensial, og peker mot store ting i årene som kommer, sier Utsi, som nå skal ta seg - ifølge henne selv - en veldig lang ferie.

- Jeg skal jobbe ut denne uka, så blir det fem uker ferie etter et ekstremt hardt år. Direktøren er sliten, de frivillige er sliten og jeg tror også selve Harstad er litt slitne nå, så nå vi må alle sammen puste litt, ler hun i telefonen.

Les noen av våre anmeldelser fra festivalen her:

Kommentarer til denne saken