Gå til sidens hovedinnhold

På Festspillene kan du få med deg verdens eneste undervannsband

Artikkelen er over 3 år gammel

AquaSonic tar med seg fem gigantiske akvarier og instrumenter som tåler vann til Harstad.

Åpningskonserten under årets Festspillene i Nord-Norge skal foregå under vann. Ja, du leste riktig. Bandet AquaSonic fra Danmark sies å være verdens første undervannsband.

– Vi er veldig glade for at de skal åpne festivalen. Egentlig er det en liten sensasjon at vi har klart å booke AquaSonic, de er veldig ettertraktet og mye ute på reise. Aquasonic er det eneste bandet i verden av sitt slag. Det blir et stort rigg, bandet har med seg fem enorme akvarier de skal spille i, sier festspilldirektør Maria Utsi til Nordlys.

– Vi skal fylle opp akvariene med vann fra Harstad. Dette kommer vi til å måtte bruke en god del tid på å varme opp, fortsetter hun og smiler.            

Utsi tror AquaSonics forestilling blir fantastisk.

– Bandet tar opp mange problemstillinger i musikken sin, blant annet tilstanden i havet og smelting av havis. Gjennom konserten vil publikum bli bevisst på sitt eget forhold til vann – på en litt foruroligende måte. Det blir en vakker, men samtidig litt skremmende forestilling.

Her får du en smakebit på AquaSonics musikk:

 

Mange urpremierer

Utsi forteller at AquaSonic har brukt de siste 15 årene på å perfeksjonere det å fremføre musikk under vann. Bandet benytter også spesiallagde instrumenter til bruk under vann.

– Det krever veldig mye å lære seg å spille og synge under vann, bandet har blant annet lært pusteøvelser gjennom yoga og blitt undervist av en fridykker.

Festspillenes fullstendige program slippes om en måned, men festivalen kan allerede nå gi andre smakebiter på hva publikum har i vente. I en pressemelding opplyser festivalen at de i år byr på over 20 urpremierer.

– Vi har aldri før presentert flere urpremierer og nyproduksjoner. Dette, i tillegg til en nordisk profil, vil prege årets program. Fram mot juni kommer vi til å presentere 11 nye scenekunstproduksjoner. Ni store nye musikalske samarbeid er også under utvikling. I år har vi 27 scenekunstprodyuksjoner, noe som er enormt mye, sier Utsi. 

Flere fremadstormende, skandinaviske band skal spille under festivalen.

– Disse forestillingene representerer et bredt spekter av sterk og nyskapende kunst fra vår del av verden, fortsetter Utsi.

 

– Ikke billig

Festivalen har et budsjett på 26 millioner kroner.

– Cirka tre millioner av totalbudsjettet går til honorarer i forbindelse med egenproduksjoner og urpremierer, som vi satser ekstra mye på i år. I tillegg kommer blant annet riggekostnader, sier Utsi.

– Hvor mye koster undervannsbandet å hyre inn?

– Kontrakten med bandet gjør at vi ikke kan gå ut med den konkrete summen, men det er ikke billig. AquaSonics produksjon får imidlertid en del statsstøtte fra Danmark, noe som gjør det mulig å hyre dem inn. 

Tre ganger Bremnes

Er du glad i søsknene Bremnes? På årets festival kan du få med deg både Kari, Ola og Lars – på samme scene. Opprinnelig skulle Bremnes-søsknene ha én konsert 29. juni, men på grunn av stor pågang har Festspillene satt opp en ekstra dagen etter. 

– Kari, Ola og Lars Bremnes har vært definerende for nordlig visepop og bidratt til å modernisere både nordnorsk vise- og fortellertradisjon. Det er med stor glede vi kan opplyse at det blir en ekstraforestilling med hele Norges Bremnes-søsken dagen etter premieren, sier Utsi.

29. juni står trioen «Magnettes» fra Nord-Sverige på scenen. Ifølge Festspillene har disse etablert sin egen sjanger, "21st Century Fuck Pop», en egen blanding av elektropop og opprørspønk.

– Dette er et sterkt band som allerede har fått fotfeste utenfor Skandinavia. The Magnettes har fått strålende omtaler av internasjonale medier, og vi forventer en heftig kveld med hardtslående pop og nordsvensk opprørsmagi på Karma, sier Utsi.

Rock fra Island

Det islandske rockebandet Mammút, som har hatt suksess både i hjemlandet og internasjonalt, spiller 23. juni.

– Som mange andre band fra vulkanøya beveger Mammút seg uanstrengt mellom sjangre, og har skapt sitt helt eget uforutsigbare musikalske uttrykk et sted mellom tradisjonell indie og psykedelisk rock. Dette er enda et eksempel på hvor mye bra som skjer på Island på musikkfronten nå, sier Utsi.

25. juni blir det urpremiere på «Second Nature», resultatet av et nytt samarbeid mellom Håvard Stubø, Isak Gjertsen og den nordiske jazzgruppen Jazz & Fly Fishing.

– Second Nature er en nyskapende og dristig forestilling som tematiserer forholdet mellom mennesker og natur. Isak Gjertsens fantastiske animasjoner kombinert med ny jazz i toppklasse gjør dette til en av årets mest spennende nyproduksjoner, for store barn, ungdom og voksne, sier Utsi.

Les også

Utsi gir seg som festspilldirektør: – Det er en krevende jobb

Skandinavias første oppdagelsesreisende    

Hålogaland Teater har urpremiere på forestillingen «Tidens Korthet» 24. juni, i Harstad kulturhus. Jens Munk var Skandinavias første oppdagelsesreisende, og reiste ut for å finne Nordvestpassasjen i 1619.

– Jens Munk har vært taus i 400 år, men gis ny stemme av Trond Petter Stamsø Munch i denne nyskrevne monologen. Forestillingen er basert på et episk dikt av Lars Saabye Christensen, som igjen er basert på Jens Munks memoarer fra 1624. Jens Munks ekspedisjon endte dramatisk, og fortellingen om ham er en episk historie om makt, ære og søken etter det ukjente, forteller Utsi.

Festspillene i Nord-Norge arrangeres i Harstad fra 23.- 30. juni.

Kommentarer til denne saken