Gå til sidens hovedinnhold

Programmet er klart. Dette er festivalsjefens favoritter

Artikkelen er over 4 år gammel

Arktisk samarbeid er temaet for festspillene i 2017.

Maria Utsi kunne torsdag presentere programmet for 2017-utgaven av Festspillene i Nord-Norge. Hovedsatsingen for året er arktisk samarbeid, forteller festivalsjefen.

Det vil publikum merke i form av en rekke ur- og norgespremierer. I alt skal 19 urpremierer, 10 norgespremierer og 10 arktiske samarbeidsproduksjoner vises fram på festivalen i Harstad i slutten av juni.

– Det viktigste vi gjør er å initiere samarbeid mellom artister og kunstnere. Vi skal bort fra å være en presenterende festival til å være en produserende festival. Vi skal bidra til nyskapning, sier Utsi til Nordlys.

Fire favoritter

Festivalsjefen har få problemer med å finne fram noen personlige favoritter.

 • En stor satsing for året er de såkalte Verdde-sessions. Her er en av de største navnene på lista den populære kanadiske gruppa A Tribe Called Red. De skal samarbeide med to av Nord-Norges fremste joikere i Marja Helena Fjellheim Mortensson og Sara Marielle Gaup Beaska.
  – A Tribe Called Red kommer rett fra Glastonbury-festivalen i England til FINN. De er stor i hjemlandet og har begynt å få et navn internasjonalt, sier Utsi.
   
 • Også under Verdde-sessions-paraplyen finner vi Svante Henryssons prosjekt Siver veins.
  – Svante har valgt å ta utgangspunkt i bestillingsverket fra 2011 Viddarna innom mig. Det var basert på en diktsamling av Nils Aslak Valkeapää. Nå har han også med seg den trønderske elektronikaartisten Captain Credible, en helt utrolig artist som lager sine instrumenter selv. Det blir en heftig produksjon, sier festivalsjefen.
   
 • Islandske Hjaltalín og norske Bendik skal gå sammen for å finne den musikalske fellesnevneren for Reykjavik og Bodø.
  – Hjaltalín består av musikere fra flere ulike konstellasjoner på Island, blant annet fra det kjente bandet Gus Gus. Samarbeidet med Bendik blir noe helt nytt, sier Utsi.
   
 • Festivalen satser også stort på scenekunst, forteller festspillsjefen.
  – Vi har 10 satsinger på scenekunst fra det frie feltet. Jeg vil kanskje trekke fram Simone Grøttes produksjon Glemt, en forestilling der hun tar opp krigshistorien fra Finnmark og Nord-Troms ut fra sin egen bestefars fortelling. Det tror jeg blir et sterkt kunstnerisk dokument, sier Utsi.

De mange samarbeidsprosjektene krever unektelig mye planlegging, men å få artistene med er imidlertid ikke et problem.

– Å få artistene med på samarbeidene vi har foreslått har ikke vært vanskelig. De setter pris på prosjekter som pusher deres egne grenser. De liker å utfordre seg sjøl, sier festivalsjefen.

 

Politiske debatter

Årets festspill ønsker også å ha en politisk profil. I samarbeid med Nordlys og Nordnorsk debatt vil det arrangeres en rekke debatter under festivalen.

– Tematikken vil være knyttet til festivalen og de tema som tas opp i programmet for øvrig, sier Utsi.

Festspillene i Nord-Norge 2017 er mellom 24. juni og 1. juli.

Kommentarer til denne saken