Gravide kvinner reagerer på at folk tar på magen deres: - Husk at det er min mage

GRAVID: Anna Martnes har termin i august. Hun har flere ganger opplevd at folk har tatt på magen hennes uten å spørre. - Jeg har blitt flau og prøvd å trekke meg unna, sier hun. Foto: Torgrim Rath Olsen.

GRAVID: Anna Martnes har termin i august. Hun har flere ganger opplevd at folk har tatt på magen hennes uten å spørre. - Jeg har blitt flau og prøvd å trekke meg unna, sier hun. Foto: Torgrim Rath Olsen.

Artikkelen er over 5 år gammel
DEL

- Jeg har flere ganger opplevd at folk tar på magen min uten at jeg synes det er greit. Hvis det er familie eller gode venner, gjør det ikke noe. Men jeg synes det er ubehagelig når folk jeg ikke kjenner så godt tar på magen min uten å si ifra først, sier Anna Martnes, som har termin i august.

Hun forteller at noen ganger har blitt flau og har fått lyst til å trekke seg unna når folk har lagt hånden på magen hennes.

Nordlys har vært i kontakt med gravide og helt ferske mødre. Flere forteller at det ikke er uvanlig at folk de ikke kjenner særlig godt stryker på magen deres uten å spørre. Ifølge dem er det ikke alltid greit med en fremmes hånd på kroppen.

Les kommentaren: - Ikke ta på kroppen min

- Ble sjokkert

I jula var gravide Ellen Danielsen ute og spiste med noen venner. Inn på restauranten kommer det noen hun gikk på barneskolen med, og de begynner å prate.

- Jeg fortalte dem at jeg var gravid, og de begynte de begge å stryke og ta på magen min. Jeg synes det var utrolig ubehagelig. Jeg var bare fem måneder på vei, og følte meg mer lubben enn gravid, sier Danielsen.

I ettertid skulle hun ønsker hun sa ifra til dem at det ikke var greit.

- Jeg ble så sjokkert der og da at jeg ikke fikk sagt noe.

Maria Sjöbäck, som har akkurat født lille Ebba, kan kjenne seg igjen. Som oftest synes hun det var helt greit at folk tok på magen, men ikke alltid.

- Det var spesielt en gang jeg reagerte, sier hun.

Maria Sjöbäck sammen med lille Ebba opplevde en gang at noen tok på magen hennes da hun var gravid. Foto: Torgrim Rath Olsen

- Lov å ta den bort

 Siri Von Krogh, jordmor og redaktør for nettsiden «Alt for mamma», forteller at det ofte er velment når folk tar på gravides mage.

- Det er litt magisk med graviditet. Og ved å ta på magen, kjenner man litt på den lykken moren kjenner.

Imidlertid forstår hun godt kvinner reagerer på å bli tatt på uten å ha gitt samtykke.

- Gravide har samme forhold til magen som når de ikke er gravide. Det er jo ofte greit at venner gjør det, men man bør spørre først. Gravide har også en større tendens til å føle seg klaustrofobiske, og man blir gjerne litt overbeskyttende overfor magen sin. Jeg har hørt om gravide kvinner som går av bussen fordi det er for ubehagelig at det er så mange folk nær dem. 

Krogh forteller at kvinners intimsone ofte blir større når man blir gravid, og at det kan føles mer ubehagelig å ha folk tett på seg. Hun mener at gravide kvinner må få lov å si ifra.

- Vil man ikke ha den hånden på magen, må det være lov å ta den bort. Når folk kommer og tar deg på magen, blir noe som egentlig er veldig privat til noe som folk ser på som felleseie.

Les mer: Camilla oppdaget ikke at hun var gravid

- Bør spørre

Ifølge jordmoren kan det virke som man glemmer litt at det er en persons mage, og ikke bare en mage som bærer en baby.

- Man vet ikke alltid hvor folk sine intimgrenser går, så uansett om det kjenner personen eller ikke, er det greit å spørre før man legger hånden på en fremmed persons mage.

Det er gravide Anne Martnes enig i.

- Det er jo ikke uvanlig å ville ta på en gravid kvinnes mage. Det var først da jeg selv ble gravid at jeg skjønte at det ikke alltid er greit.

Har du opplevd lignenede? Blir man behandlet annerledes når man er gravid? Si din mening i kommentarfeltet.

Artikkeltags