I helga gjennomfører Troms fallskjermklubb et kurs for ferske fallskjermhoppere. Kurset, som startet fredag, ble avsluttet med å praktisere egne hopp søndag.

Det var søndag like før klokka 16 at det gikk galt for en av de mannlige kursdeltakerne. Politiet fryktet først det verste, uttalte operasjonsleder Eirik Kileng til Nordlys.

Are Heggmo er leder i klubben og var dagens hoppleder. Han hadde sikkerhetsansvaret for elleve kursdeltakere, som hadde gjennomført introduksjonsprogrammet, med teori og ferdighetstrening, samt en eksamen før de skulle hoppe.

– Det var et hopp som gikk 99 prosent rett. Han gjorde alt rett da han forlot flyet, forteller Heggmo.

Men innflyvningen gikk litt for lavt, ifølge hopplederen.

– Det blåste litt i tillegg og da kom han inn i ei lavspentledning, og ikke ei høyspentledning som politiet meldte, forteller den erfarne hopperen.

Hang fint i ledninga

– Ledninga hang fem meter over bakken. Det ligger nært landingsområdet.

Kurset ble holdt på Bardufoss lufthavn. Hopperne skal etter planen lande rett ved rullebanen.

Ifølge operasjonsleder hang hopperen noen meter over lufta i ei ledning som slo gnister.

– Han hang fint der til brannvesenet kom og hjalp, sier Heggmo.

Fallskjermen ble litt svidd, mens hopperen er i god behold.

– Han er ved godt mot og klar til å hoppe igjen.

Hopperne kommer fra Troms og Vesterålen, opplyser kursdeltakeren. Etter hendelsen har gruppa hatt en gjennomgang av hva som skjedde.

Hatt gjennomgang

– Hva er deres rutiner ved hendelser som dette?

– Vi har hatt en debrief, og gått gjennom hendelsen sånn at alle er trygg på det som har skjedd. Så meldes det i vårt system videre til Norges luftsportsforbund.

Kursets målsetting er ifølge Facebook-arrangementet at elevene skal kunne gjennomføre et stabilt lineutløst fallskjermhopp med trygg landing på angitt område.