- Det ser ut som har vært atomvåpen-angrep, og alle har forlatt

Slik ser det ut i deler av Lyngen kommune.

Slik ser det ut i deler av Lyngen kommune.

Artikkelen er over 5 år gammel

- Dette er cowboylandsbyen som vil bli alpelandsby ved havet.

DEL

Forretningsmannen, og tidligere kommunestyrerepresentant i Lyngen, Ola O.K. Giæver, har publisert en rekke bilder fra hjembygda. Bilder som har skapt debatt på Facebook, og som han mener illustrerer ei falleferdig bygd.

- Hvordan ser det egentlig ut i «krigssonen» i Lyngen – som skal leve av turisme? innleder Giæver.

- Har vi åpnet øyene? Vet vi hvordan en moderne kvalitetsbevisst turist tenker? Vi kjører forbi bilvrak, falleferdige hus, men ingen bryr seg. Vi snakker om landskapsvern og at vi ikke kan bruke motorisert ferdsel, men søppel kaster vi rundt oss i hytt og pine, og ingen gjør noe med det. Det legges planer for sentrumsutvikling, men er det ikke en idé å fjerne søppel først? Det ser ut som det har vært atomvåpenangrep, og alle har stukket derifra, er Giævers nådeløse dom over Lyngen.

- Hvem har skylden for at det ser slik ut?

-Det er grunneierne. Vi har også et lovverk som heter bygningsloven. Jeg eier noen bygg selv som må tas fatt i. Det bygget jeg peker på skal jeg gjøre noe med i løpet av året. 

Dro til Sveits

Det var på en runde gjennom bygda at Giæver bestemte seg for å reise til Sveits.

- Jeg brukte omtrent 20 sekunder på å bestemme meg. Jeg kjørte en runde gjennom bygda og dro til Sveits.

- Hvorfor dro du til Sveits?

- Jeg håper i alle fall at jeg skal våkne litt selv, men jeg tror jeg er litt våken allerede. Her i Sveits ser det ualminnelig bra ut. De har enorme fjell og områder som utnyttes. De har gjort arealet tilgjengelig og svært lukrativt for turister fra alle verdens kriker og kroker, forteller forretningsmannen.

- Sveits er sammenlignbar med Norge på mange måter. Men jeg ville besøke Sveits fordi de er langsiktig arbeidende og tenker på kvalitet. De har samme prisnivå som i Norge, og er i likhet med oss et EFTA-land.

- Bør lære av Sveits

Han mener Lyngen kommune må se til Mellom-Europa og Sveits for hvordan å drive turisme.

- Her går det jernbaner opp i tre-fire tusen meters høyde. Vi flyr med fly som har ski, og lander på isbreer. Det er tilrettelagt for helikopter. Samtidig er det ikke fritt vilt. Det er nøye regulert, sier Giæver.

- Ser ikke bra ut

Kåre Fjellstad er driftsleder på teknisk drift i Lyngen kommune. Han sier seg enig i at noen av byggene ikke ser bra ut.

- Spesielt Olsens Gjestgiveri ser jo ikke bra ut, men kommunen har ingen planer om å benytte det bygget på sikt. Det skal enten rives eller selges på rot. Det har ikke vært brukt mye midler på å vedlikeholde det, sier Fjellstad.

- I tillegg viser Giæver til en brannruin. Det er en sak for forsikringsselskapet, og de har en plan for å rive det, så det bygget blir fjernet.

- Når det gjelder det rasutsatte skipsverftet er det forbundet fare med å rive det bygget, noe vi har blitt advart om. Det må nesten bare stå der til det ramler av seg selv. Området er merket med fare slik at personer advares mot ferdsel ved bygget, sikring av vrakgods i sjøen vil bli iverksatt,forklarer Fjellstad.

Fjellstad understreker at ikke alle byggene på bildene til Giæver er kommunal eiendom.

- I tillegg er bildene spredt på en strekning på en mil. Når man samler de opp på en sånn måte, så ser det jo selvfølgelig litt stygt ut, sier driftslederen.

Artikkeltags