Fagforeningen går hardt ut mot byrådet: - De går av uten ære

AKSJONERER: Bjørn Willumsen i fagforbundet planlegger aksjon foran rådhuset. Her ved en tidligere anledning.

AKSJONERER: Bjørn Willumsen i fagforbundet planlegger aksjon foran rådhuset. Her ved en tidligere anledning. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Planlegger aksjon utfor rådhuset.

DEL

Ved lunsjtider førstkommende torsdag skal Fagforeningsleder Bjørn Willumsen i Fagforbundet Tromsø kommune, og flere, aksjonere utenfor rådhuset.

Nordlys har tidligere omtalt denne saken, hvor en haug av folk møtte opp på byrådsmøte i protest.

Han reagerer på at sittende byråd har besluttet å skrive kontrakt med ISS om å overta renholdet på fastlandet. Kontrakten sier at 25 % av renholdstjenesten skal konkurransesettes.

- Det er uhørt. De går av uten ære. En ting er at de taper valget, men at de prøver i siste liten å røske med seg 58 renholdere på fastlandet er feigt. Rett og slett, sier en oppgitt Willumsen.

Appeller

På aksjonen blir det appeller, og Willumsen håper byrådet møter opp for å høre hva de har å si. Like etter aksjonen, klokken 12, skal byrådet ha sitt siste møte.

- Det skal foregå i verdige former foran rådhuset, hvor det blir appeller. Byrådet er meget velkommen til å møte opp. De skal ha byrådsmøte klokken 12, som er åpne for alle. Det kan fort hende at de får gjester der, sier Willumsen til Nordlys.

- Vi håper de stiller opp, og hva vi som fagbevegelse og vanlige folk har å si. For det de holder på med, holder ikke mål, fortsetter han.

REAGERER: LO-leder Gerd Kristiansen. Foto: Terje Pedersen

Sosial dumping

Fagforeningslederen mener det blåe byrådet bedriver sosial dumping.

- I gjennomsnitt går renholderne ned 100.000 i lønn. Det er galt å øke forskjellene i samfunnet. De tror de sparer penger på dette, men i realiteten ødelegger de samfunnsøkonomien. Det er faktisk arbeiderklassen som er kjøpekraften, og den blir sterkt påvirket hvis byrådet skriver under denne kontrakten, sier Willumsen.

Håper de snur

Selve kontraktskrivingen skal skje mandag 12. oktober, to dager før byrådet skal gå av.

- De har fortsatt mulighet til å snu, oppfordrer han.

LO-leder Gerd Kristiansen var for litt siden på førstesida i avisa Klassekampen, og mente byrådet opptrer «umoralsk». Det er Willumsen enig i.

- De tenker kortsiktig, sier han.

Kommer ikke til å snu

I Øyvind Hilmarsens feriefravær er Kristoffer Kanestrøm fungerende byrådsleder. Han sier dette til Nordlys:

- Vi registrerer at fagforbundet har varslet en aksjon, og det har vi full respekt for.

- Jeg har full respekt for at fagforbundet er uenig om å konkurransesette 25 % av renholdstjenesten. Men beslutningen ble tatt for mange måneder siden, sier Kanestrøm.

Byrådet har ingen planer om å snu.

- Nei, som sagt ble beslutningen tatt for mange måneder. Det får være Willumsens sin mening om han mener at vi går av uten ære.