Gå til sidens hovedinnhold

- Vi som foreldre bør tørre å vise bilder hvor man gjør feil

Artikkelen er over 6 år gammel

Liv-Inger tok et selfie-oppgjør med seg selv.

“Argh, du og pappa poster så mange rare bilder på Instagram”.

Ordene kom fra Liv-Inger Resvolls 10 år gamle datter. Kommentaren er hun nok ikke alene om å få. Konkurransen om å vise frem sine beste glansbilder og prestasjoner på sosiale medier er nok mange barn med på, og da passer det dårlig at opphavet poster slike flaue bilder. Eller?

Resvoll jobber til daglig med sosiale medier i Reddi i Tromsø, og har en egen blogg hvor hun skriver om det som opptar henne i hverdagen.

Ordene fra datteren fikk henne til å tenke, og så satte hun seg bak blogg-tastaturet og skrev innlegget "Når foreldre går selfie-bananas!".

- Jeg skrev innlegget som et motmæle til den massive kritikken om at folk er så falsk på sosiale medier, forklarer Resvoll.

Hun påpeker at det sier seg selv at det blir mye glansbilder på en slik arena, og at det er mye som rett og slett ikke passer seg å dele med verden. For eksempel når barna har et sårbart øyeblikk, eller når mamma og pappa krangler så busta fyker.

Balanse

- Men vi som foreldre har også et ansvar for å vise litt balanse på sosiale medier, og ikke bare vise frem de perfekte bakverkene og alt som er fint og bra. Livet er ikke slik, sier Resvoll.

"Dagens unge omtales ofte som generasjon prestasjon. Ifølge mediene kjenner de på et umenneskelig press fra samfunnet rundt seg. Også fra foreldrene. Det presset har jeg slett ikke lyst til å bidra til. Visst poster også jeg skryteinnlegg på nett! På mine profiler finner du både løpebilder og bilder fra fjelltopper jeg har vært på. Skrytebilder fra gründerhverdagen og stemningsbilder med stearinlys og noe rødt i glasset. Men du finner også et bilde av meg i løpetights og med smågodtposen i fanget", skriver hun blant annet i blogg-innlegget.

Viktig å vise frem det uperfekte

- Man bør vise at man også som voksne gjør feil innimellom. Man bør tørre å vise bilder hvor man gjør feil, for slik er jo livet, sier hun, og fortsetter:

- Det tror jeg generasjonen etter oss, den som ofte omtales som "generasjon prestasjon", trenger. Vi voksne må tørre å vise barna at perfeksjonisme ikke er normen, og at livet består av opp- og nedturer. Jeg ønsker i hvert fall at mine barn skal vite at det er greit å feile, sier Resvoll.

Men alt med måte.

- Man må selvfølgelig passe på at man ikke utleverer andre. Det handler egentlig om å ha et bevisst forhold til det man legger ut, og å ha en balanse, sier Resvoll.

Selv poster hun kun bilder av barna i situasjoner som hun vet de synes er greit. Hun spør også ofte sin mann om et innlegg kan være upassende, før hun legger det ut.

Hun råder foreldre til å tenke seg om.

- Har du noe du har tenkt å poste på sosiale medier, tenk over det i 10 minutter før du legger det ut, sier Resvoll.

Kommentarer til denne saken