Vladimir Putin har invitert 68 av verdens ledere til Moskva for å feire 70-årsjubileet for frigjøringsdagen 9. mai, men ifølge Dagbladet er det svært mange vestlige ledere som har takket nei til å delta i feiringen på grunn av konflikten i Ukraina. Deriblant vår egen statsminister Erna Solberg.

Ordfører i Sør-Varanger kommune i Finnmark, Cecilie Hansen, reiser derimot til Russland denne dagen, noe som har resultert i en støttegruppe på Facebook.

Støttegruppe på Facebook

Facebook-gruppa heter Vi stiller oss bak ordfører Cecilie Hansen fra Kirkenes.  Den ble opprettet fredag forrige uke og så langt har 1800 likt siden. Det er Ulv Holbye fra Bodø som har opprettet gruppen. Han sier han reagerte kraftig da Erna Solberg og andre vestlige ledere ikke ville delta på minnemarkeringen for slutten på andre verdenskrig i Moskva.

- Vårt russiske nabofolk, som da var våre allierte, gjorde en viktig krigsinnsats og led enorme tap. De fortjener heder og anerkjennelse i et langt historisk perspektiv, sier han, og legger til at han ble glad og rørt da han leste at Sør-Varangers ordfører reiser til Russland og deltar i feiringa.

- Jeg tenkte straks at det er sånne som henne som representerer følelsene til det norske folk i denne saken, og jeg ville gi henne min støtte. Den beste måten å gjøre dette på var å invitere flest mulig til å stille seg i ryggen på Cecilie Hansen, slik at vi følte vi «var med henne» når hun dro, sier Holbye.

- Vi reiser dit hvert eneste år

Ordfører Cecilie Hansen reiser imidlertid ikke til Moskva for å delta på Putins markering. Hun reiser til nabobyen Petsjenga, rett over grensen fra Sør-Varanger.

- Vi reiser til Petsjenga hvert eneste år. Det er en tradisjon at vi reiser dit 9. mai for å hedre alle de som ga sitt liv for at vi skulle få vår frihet, sier Hansen til Nordlys.

Hun forteller at de er en delegasjon på fem lokalpolitikere og fem veteraner/tidsvitner som reiser for å delta på jubileumsarrangamentet i Petsjenga, hvor det er kransnedleggelse, taler, lunsj og middag sammen med russiske lokalpolitikere og tidsvitner.

- Jeg registrerer at det er enkelte som ikke synes om at vi reiser og drar veksler til dagens situasjon med Russland. Da pleier jeg å si at historien kan ikke omskrives, sier Hansen.

- Reiser ikke for å hedre Putin

Hun synes det er fint at det er opprettet en støttegruppe på Facebook.

- Jeg håper bare at folk skjønner at dette er to forskjellige ting. Dette handler om at vi lokalpolitikere reiser til Petsjenga for å markere og anerkjenne alle de som ga sitt liv for vår frihet, noe vi har gjort de siste 20 årene. Det har derimot aldri vært tradisjon for at statsministeren har reist til Moskva denne dagen, sier Hansen.

Og hun ønsker å være klar på en ting:

- Jeg reiser ikke til Petsjenga for å hedre Putin. Jeg er verken kommunist eller støtter Putin. Denne frigjøringsmarkeringen har ikke noe med verken Putin eller dagens situasjon å gjøre. Jeg synes det er viktig å reise til Russland på denne dagen, at vi har den samhandlingen med dem. Vi må kunne hedre den innsatsen de gjorde, uten å bli kalt kommunist, sier Hansen.