Terningkast 5: Fabelaktig debut

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

JANNE HEA

«Wishing Well» (Vestkyst Records)

Terningkast 5

Jeg var neppe alene om å bli fullstendig slått i bakken av Janne Heas tre folk/country/americana-singler, som i det stille har blitt sluppet på digitale plattformer tidligere i år.

Grunnen til at jeg slumpet til å få dem med meg var hennes deltagelse på opptakene til den voldsomme kapasiteten Torgeir Waldemars debut. Med sin krystallklare og kraftfulle røst tilførte hun Waldemars allerede nervespente og følsomme låter den ekstra lille piffen jeg – til da – ikke visste at de trengte.

Nå er Hea endelig ute med sin egen debut, og den har blitt en stillfaren, vakker og storslagen plate. Én sak er at hun synger ekstremt bra; krystallklart, kraftig og med bøtter av troverdighet.

En annen er at arrangementene er utrolig velsmidde og kledelig nedtonede, stødig rattet og loset i havn av nevnte Torgeir Waldemar (han spiller også gitar), og med forsiktige og utsøkte strykere (fiolin og hardingfele) fra Mari Skeie Ljones (samt Arne Aasland på flygel i platas sterkeste spor, «Dust»).

Det viktigste her er uansett at Janne Hea skriver fabelaktige låter som hadde stått stødig uansett arrangementer, og jeg digger at det bare er åtte av dem, fordelt på sympatiske 42 minutter. Altfor mange plater inneholder altfor mange låter.

Jeg må innrømme at jeg rygger litt når jeg hører om artister der beskrivelsen er «nakent, ærlig, autentisk» osv., da jeg fort ser for meg elver av overfølsomme følerier fra tandre hybelstudenter med hjemlengsel, kjærlighetssorg og en altfor stor tilgang på rødvin og plater av Joni Mitchell og Suzanne Vega.

Hea faller – takk og lov – ikke innunder denne paraplyen. I stedet har vi fått en artist som puster Gillian Welch & David Rawlings (med Waldemar som hans motsvar), eller Kasey Chambers & Shane Nicholson i ryggen.

Nå må jeg bare få sett henne live, da dette materialet, og denne kapasiteten, muligens kommer enda mer til sin rett. Forhåpentligvis blir hun og trioen hennes å se på mange av landets festivalscener til sommeren.

Egon Holstad