De nye milliardflyene må stå i telt på Ørlandet: - Jeg er rystet

Ørland  20171103.
De tre første av i alt 52 norske F-35-flyene lander på Ørland hovedflystasjon.
Foto: Ned Alley / NTB scanpix

Ørland 20171103. De tre første av i alt 52 norske F-35-flyene lander på Ørland hovedflystasjon. Foto: Ned Alley / NTB scanpix Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Totalt bruker Norge to milliarder kroner på de nye kampflyene F-35, som landet i Norge for første gang forrige uke.

Likevel må de stå utendørs - i telt - frem til 2020. Samtidig som de gamle F-16-maskinene står parkert trygt i sheltere.

Det skriver Adresseavisen (krever betaling).

– En planleggingstabbe av dimensjoner. Det er noe fundamentalt feil med den forsvarspolitiske planleggingen i Norge, sier forsker Ståle Ulriksen ved Sjøkrigsskolen.

Han er sterkt kritisk til at det ikke er forsterkede hangarer klare når de første nye kampflyene er på plass på Ørland.

– Jeg blir skremt. Vi har visst i så mange år at disse flyene skulle komme. Jeg blir rett og slett rystet, sier Ulriksen til Adresseavisen.

Nestkommanderende i Luftforsvaret, brigader Aage Lyder Longva, bekrefter at Luftforsvaret må bruke midlertidige teltløsninger. Først i 2020, når minst 22 av de nye flyene er levert, vil de nye spesialbygde hangarene til 2,26 milliarder kroner, være klare.

– I påvente av ferdigstillelse av robuste hangarløsninger vil vi benytte den nye vedlikeholdshangaren til å garasjere F-35. Vi vil også benytte tilpassede flyklargjøringshaller i forsterket plast, sier Longva.

Situasjonen har oppstått fordi basen opprinnelig var planlagt som en fredsbase uten betonghangarer for å beskytte de nye kampflyene. I stedet skulle det bygges en garasjeløsning med plass til mange fly ved siden av hverandre, ofte omtalt som «hangaretter». Men 16. juni i år besluttet Stortinget å bevilge penger til å bygge beskyttelseshangarer i betong for å verne gigantinvesteringen.

Norge har besluttet å gå til anskaffelse av inntil 52 nye kampfly av typen F-35. Investeringskostnadene er beregnet til vel 81 milliarder 2018-kroner. Levetidskostnadene er beregnet til over 270 milliarder, inkludert anskaffelseskostnadene.

Artikkeltags