110 evakueres før stormen: Innfører ferdselsforbud i deler av Longyearbyen

SNØVÆR: Slik ser det ut når det er snøvær i Longyearbyen.

SNØVÆR: Slik ser det ut når det er snøvær i Longyearbyen. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Varsel om ekstremvær gjorde at Beredskapsrådet i Longyearbyen onsdag besluttet evakuering av alle i Nybyen og i Lia, der et stort ras feide med seg 10 hus rett før jul for tre år siden.

DEL

Informasjonsrådgiver Terje Carlsen hos Sysselmannen på Svalbard forteller at det er 110 personer som blir evakuert fra Nybyen. 80 av dem er studenter som Unis tar hånd om. De resterende er fra Gjestehuset i Nybyen.

I tillegg er 39 boenheter i Lia evakuert. Det var onsdag noe uklart hvor mange av beboerne som er i disse boligene i øyeblikket.

I tillegg til evakuering også innført ferdselsforbud i områdene omkring der beboerne er evakuert. Ferdselsforbud og evakuering gjelder fra klokka 08.00 torsdag morgen.

Værvarselet for Nordenskiöldland på Spitsbergen for torsdag går ut på sterk storm med ekstreme vindkast på opptil 45 meter i sekundet. I tillegg har NVE varslet om snøskredfare 4 som innebærer at snøskredfaren er stor.

Sterk stor er vind mellom 28 og 32 meter i sekundet målt i en periode på 10 minutter. Over 32 m/sek kalles det orkan. Vindkast på 45 m/sek er vindkast på 162 km/t.

Kan oppstå farlig situasjoner

- Historiske hendelser tilsier at det kan oppstå farlig situasjoner i byen med løse gjenstander som flyr gjennom luften og skade på bygninger. Man må også regne med svært dårlig sikt noe som forsterker faren ytterligere. Longyearbyen lokalstyre oppfordrer generelt til å sikre bygninger, løse gjenstander og ikke ferdes ute unødvendig, skriver lokalstyret på sine nettsider.

Det varslede ekstremværet for torsdag gjorde at Longyeabyen lokalstyre onsdag besluttet å stenge en rekke virksomheter og tjenester. Dette for å redusere faren for uønskede hendelser.

Her er det stengt torsdag

Følgende tjenester i Longyearbyen vil være stengt hele torsdag:

• Longyearbyen skole inklusive SFO og Longyearbyen kulturskole.

• Kullungen barnehage og Polarflokken barnehage.

• Svalbardhallen, Longyearbyen folkebibliotek og Galleri Svalbard.

• Longyearbyen ungdomsklubb

• Miljøstasjonen

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken