Gå til sidens hovedinnhold

Evakuerer samtlige elever fra alle skoler i Mo i Rana grunnet uavklart trusselsituasjon

Artikkelen er over 2 år gammel

[Rana Blad]:

Oppdatert:

Litt etter klokken 1000 fredag har Rana Blad mottatt tips om at man i øyeblikket evakuerer Selfors ungdomskole. Også Gruben barneskole skal etter det Rana Blad kjenner til være i ferd med å evakuere.

Til Rana Blad opplyser politiet at det skal være skoleledelsen som har tatt avgjørelsen om å evakuere.

På Rana kommunes hjemmesider er det lagt ut melding om at samtlige skoler nå stenges og elevene sendes hjem. Dette på grunn av den nevnte vage og uavklarte trusselen.

Rana kommunes kommunikasjonssjef,  Connie Slettan Olsen, presiserer overfor Rana Blad at det ikke er snakk om en evakuering, men at man velger å avslutte skoledagen i lys av trusselen.

Vi oppdaterer saken.

 

Tidligere: Det var torsdag kveld det skal ha blitt oppdaget at noen har kommet med det politiet definerer som "vage trusler" mot skoler i Mo i Rana.

Politiet på Mo mottok meldingen om dette fra Kripos. Fredag morgen har politiet derfor ekstra tilstedeværelse i sentrum av Mo i Rana og på skoler i kommunen, opplyser operasjonsleder ved Nordland politidistrikt, Odd Ivar Pettersen, til Rana Blad.

- Vi har blitt gjort kjent med en vag trussel som kan tolkes slik at det vil bli utført en skoleskyting i Mo i Rana. Trusselen er ikke rettet mot en spesiell skole, så vi har valgt å ha ekstra tilstedeværelse i sentrum av Mo og ved skolene.

- Hvilken type trussel er det snakk om?

- Det vi har fått vite er at det er noen som har redigert i en artikkel på Wikipedia. Her har det blitt redigert i en melding i en artikkel om skoleskyting og skrevet "lista vil øke i løpet av dagen", sier Pettersen, og fortsetter:

- Denne redigeringen har blitt foretatt fra en PC tilknyttet nettverket til en ungdomsskole i Mo i Rana.

Operasjonslederen opplyser at politiet har varslet skoleledelsen i Rana. Rana Blad kjenner til at også lærere ved forskjellige skoler skal ha blitt informert om trusselen ved skolestart fredag.

- Vi har foreløpig ikke valgt å varsle foreldrene til elevene eller sett grunn til å ta grep i form av å stenge skoler. Som sagt tidligere, dette er en vag trussel, men vi er i dialog med skoleledelsen om eventuelle tiltak.

Politiet har nå opprettet sak og startet etterforskning for å finne vedkommende som er ansvarlig for trusselen.

Operasjonslederen er klar på at slike trusler medfører masse ekstraarbeid og bruker ressurser som kunne vært brukt til andre steder.

- Det er trist at folk gjør dette. Det medfører tiltak som vi må ta, og ressursbruk som kunne blitt brukt på annet arbeid.

Politiet ber derfor alle som har informasjon eller opplysninger i tilknytning til denne trusselen om å ta kontakt med politiet på tlf 02800.

Dette er ikke den første trusselen mot skoler i Rana de siste årene.

I januar 2016 ble alle videregående skoler i Rana evakuert etter trusler fremsatt på appen Jodel. Også skoler i Mosjøen ble evakuert. Kripos ble koblet inn i saken og det ble raskt avdekket at to 16 år gamle gutter hadde fremsatt truslene. I etterkant av trusselen kom det også nye trusler på Jodel. Deriblant mot en skole i Sorsele samt en skole i Narvik. Også i 2017 og i 2018 ble det fremsatt trusler mot skoler på Helgeland.