TIL er ikke involvert i europacup i år, etter at de i fjor befant seg i 1. divisjon.

Men de to årene før det deltok de i Europa League, begge gangene etter å ha fått plass gjennom å ha vært god på fair play. Det vil si antall gule og røde kort, i tillegg til andre kriterier som oppførsel fra trenere og ledere, kampavvikling og så videre.

UEFA har belønnet de beste fair play-nasjonene med en ekstraplass i turneringen, og den tilfalt TIL i 2013 og 2014.

Det resulterte i 2013 i at klubben tok seg helt til gruppespillet, der de blant annet fikk møte engelske Tottenham. I fjor var enden på visa en pinlig exit mot Vikingur fra Færøyene.

I år er som vanlig TIL høyt oppe på fair play-tabellen i Norge, bare så vidt bak Rosenborg og Bodø/Glimt på den siste oversikten.

Men denne gangen finnes ikke gevinsten gjennom en plass i Europa League.

Den ordningen har nemlig det europeiske fotballforbundet (UEFA) fjernet.

Gir penger til tiltak

– Det er riktig, det er avskaffet nå, bekrefter Christer Madsen i kommunikasjonsavdelingen til Norges Fotballforbund.

Det gjør også seksjonsleder for kampadministrasjon, Rune Pedersen.

– Ja, UEFA har endret dette fra og med neste sesong i Europa. Det gis ikke lenger friplasser i europacupen, sier Pedersen til Nordlys.

I stedet har UEFA innført en belønning gjennom pengepremier, men det betyr ikke nødvendigvis heller at det er kjempeattraktivt for TIL å bli best i Norge på fair play. Midlene vil nemlig ikke gå uavkortet til klubben.

– Det er snakk om midler som vil være øremerket til de beste nasjonenes forbund og klubbene, for å drive med fair play-arbeid. Det vil si at det skal være en samhandling mellom forbund og klubb med tanke på tiltak som skal gjennomføres, forteller Rune Pedersen.

– Kunne gått mer direkte til klubbene

Sportssjef Svein-Morten Johansen i TIL tror ikke endringen bare er heldig for å få klubbene til å etterstrebe fair play.

– De tingene har alltid vært en gulrot for klubbene for å kjøre et ordentlig løp både på og utenfor banen. Jeg tror nok ikke dette bidrar til å forsterke kampen om å vinne fair play-tabellen, sier Johansen.

 

– Samtidig har jeg en viss forståelse for at kvalifisering til europacup først og fremst må basere seg på kvalitet, legger han til.

Sportssjefen synes derfor det er greit nok å velge en ny form for premiering, men han synes ikke det som skisseres høres ideelt ut.

– Jeg er for så vidt enig i at de ikke har fair play som en sånn inngang til å bli med i europacup, men kanskje kunne penger mer direkte til klubbene vært en bedre motivasjon enn at det skal gå gjennom forbundet for å gjennomføre tiltak, sier Svein-Morten Johansen.

– I fremtiden ønsker vi uansett å kunne kvalifisere oss basert på sportslige prestasjoner, så akkurat det er fair nok, mener han.

Vi kan i hvert fall slå fast følgende med TIL ute av NM-cupen og på kvalifiseringsplass i eliteserien:

Det blir ikke europacupkamper på Alfheim i 2016.