Gå til sidens hovedinnhold

Etter å ha sittet i to måneder uten å se snurten av en turist, fant Jan Eirik ut at han måtte gjøre noe: - Folk sier det er galskap

- Skal man drive business må man ta litt risiko, sier Jan Eirik Langaune.

For abonnenter

Fjorden ligger blikkstille i det fine høstværet, og nesten like stille er det på land hos reiselivsbedriften Furøy Fishingcamp AS i Sørreisa. Et par båter ligger fortøyd ved flytebrygga, de andre er tatt inn i båthuset for vinteren. Badestampen ute er tildekket, puben er tom og leilighetene står tomme. Koronakrisen har stoppet turistbesøket, og nå er det bare en håndfull frittgående høns og en hane som spankulerer rundt på eiendommen.

I form på 125 kvadrat

Lyden av verktøy avslører at det er noe mer på gang. En snekker driver på oppe i et stillas på et nybygg som er reist i campen. Eier Jan Eirik Langaune smiler når han skal fortelle hva det er han bygger midt i den svarteste krisetida for reiselivsnæringa.

- Dette blir et fitnesstudio på 125 kvadratmeter med klatrevegg, romaskin, tredemølle og andre apparater. Det blir også en hems der folk kan sitte med nordlysutsikt mot himmelen i nord, sier han og peker.

Han ser fornøyd på nybygget, og kan fortelle at han også skal bygge tre nye leiligheter og at kjøkkenet skal utvides slik at det blir mer dreis over mattilbudet i puben når gjestene en gang kommer tilbake.

- Neste år er vi «back in business», tror jeg. Da tror jeg at folk har bra spreng etter å reise, og da skal vi være klare, sier han.

Gjør koronapausen positiv

Han startet reiselivsanlegget for 15 år siden, og tar i hovedsak imot nordlysturister og fisketurister. Etter utbygginga vil anlegget ha 40 sengeplasser. Totalt investerer han nå 3,4 millioner kroner i fitnesstudio, leiligheter og utvidet kjøkken. Langaune forklarer at har kom til et punkt der han fant ut at han skulle bruke koronastillstanden til noe konstruktivt.

- Når du har sittet to måneder uten å se en turist, så må du gjøre noe positivt for å være forberedt til de kommer tilbake, sier han.

Det store spørsmålet er hvor raskt de komme tilbake, og Langaune erkjenner at han har tatt sjansen på at utviklinga av effektive vaksiner mot covid-19 skal gå fort og greit.

- Det er klart det er en ganske stor risiko å gjøre dette. De verste spådommene har sagt at det kan gå tre-fire år før en vaksine kommer og ting blir normalisert. Men jeg tenkte at det vil bli satt inn så mye på dette at vi har en vaksine til jul kanskje.

Den som intet våger ...

Han regner med at det tar noen måneder fra vaksinen kommer til folk begynner å reise igjen, og tar sikte på å være i gang igjen til våren. Hvis ikke det skjer, så blir det alvorlig mye egentrening for ham i det nybygde helsestudioet.

- Hva sier folk til at du har tatt sjansen på denne investeringa nå?

- Mange sier det er galskap, men skal man drive business må man ta litt risiko, smiler Jan Eirik Langaune.

Kommentarer til denne saken