Gå til sidens hovedinnhold

Et etterlengtet stikk

Leder Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for avisens holdning.

(Nordnorsk debatt)

Sjelden har vel et sprøytestikk vært så etterlengtet. Så ble da også begivenheten sendt direkte på TV, da den første vaksinedosen mot koronaviruset ble satt her i landet. Førstemann ut var 67 år gamle Svein Andersen, beboer på Ellingsrudhjemmet i Oslo.

Dermed ble 27. desember en merkedag i kampen mot pandemien, etter at landet ble stengt ned i midten av mars. Og det er de svakeste og mest utsatte blant oss som får vaksinen først, som det sømmer seg et sivilisert samfunn. Vi andre står i kø til det blir vår tur, sammen med statsministeren og andre samfunnstopper.

Det er å håpe at folk ser verdien av å vaksinere seg, ikke bare for egen del, men for å bidra slik at vi oppnår flokkimmunitet så raskt som mulig.

Her i Norge har vi klart oss ganske bra så langt under pandemien. Vi har færre smittede, syke og døde enn mange andre vestlige land, og det er å håpe at vi klarer å begrense antall tilfeller de kommende månedene også.

Det beror på oss selv, og vår evne til å stå distansen ut. Et av faremomentene ved de nyutviklede vaksinene, er at de kan forlede oss til å tro at vi kan slappe av og begynne å leve som vi gjorde før viruset angrep. Det kan vi ikke, vi er fortsatt nødt til å etterleve smittevernreglene, holde avstand, vaske hender, unngå større forsamlinger og kort sagt vise hensyn overfor hverandre.

Stort sett har dette fungert bra, men det er dessverre noen som gir blaffen, både i karantenebestemmelser og råd om antall personer sammen. Det er respektløst overfor andre medborgere, og bør få skikkelige konsekvenser for de som bryter reglene.

Å opptre uansvarlig er også respektløst overfor de mange tusen helsearbeiderne som har stått på hele døgnet, på sykehus, sykehjem, teststasjoner og i administrering og planlegging, hele det kolossale apparatet som har vært i sving og gjort en formidabel jobb, for å hjelpe syke og holde smitten i sjakk.

Vi har alle et felles ansvar for å bidra, slik at vi kommer gjennom denne vanskelige tiden med færrest mulig smitte- og sykdomstilfeller.

Nå rulles vaksinen ut over hele landet. Fra 4. januar skal samtlige kommuner ha tilgang til den, avhengig av om de har klart et apparat til å håndtere den. Det er, tross kompleks logistikk, rekordraskt. I ukene deretter vil vi jevnlig få tusenvis av nye doser, slik at stadig flere kan få vaksinert seg. Det er, som statsminister Erna Solberg sa det, lys i tunnelen nå. Og det lyset kommer, som sola etter mørketida, nærmere og nærmere.Kommentarer til denne saken