Espen skulle egentlig fotografere noen fugler...

Dette blinkskuddet tok hvalfotograf Espen Bergersen søndag ved Kårvika utenfor Tromsø.

Dette blinkskuddet tok hvalfotograf Espen Bergersen søndag ved Kårvika utenfor Tromsø. Foto:

Artikkelen er over 5 år gammel

- Jeg har aldri opplevd maken. 

DEL

Espen Bergersen er blant de mest erfarne hvalfotografene som opererer utenfor kysten av Troms. Og denne sesongen har det vært et stort innsig av knølhval. Men opplevelsen søndag var noe selv han noterer i minneboka.

- Det var flott mørketidslys. Og ut av intet kom to knølhvaler hoppende rett ved båten. Jeg har aldri hatt hval hoppende så nær båten før, det var nesten så spruten stod i ansiktene våre.

LES OGSÅ: Sjekk dette blinkskuddet!

Lang erfaring

Bergesen startet med hvalfotografering for fem år siden hjemme på Andøya. Nå jobber han offshore med lange friperioder, og er nærmest daglig utenfor Kvaløya og Senja på jakt etter hval. Det har gitt ham stor anerkjennelse. I år har han levert hvalbilder til store internasjonale publikasjoner som BBC og Der Spiegel. Tross lang erfaring går det litt på flaks når han legger ut med båten.

- Vi lå utenfor Kårvika med noen hval. Men lyset ble dårlig og vi ble lei. Så vi dro over fjorden der det var noen dyr. Da vi kom over så det ut til at showet var over. Men det lå alkekonge der. Så vi begynte å fotografere dem. Da kom plutselig de to hvalene hoppende ut av intet.

Bildet ble tatt klokken 12.50 søndag. Da Nordlys snakker med Bergesen mandag morgen ligger han i Kifjorden med båten.

- Du blir ikke lei?

- Det hender jeg tar en hviledag. Men når hvalen trekker herfra drar jeg til Andøya og fortsetter der i januar og februar.

Ikke redd

Det er stor trafikk i fjordene utenfor Tromsø ved det årvisse innsiget av hval.

LES OGSÅ: Totalt kvalkaos langs veiene - nå rykker parkeringsvaktene ut

Bergesen sier det ser ut til at hvalene i liten grad bryr seg om hordene av båter og kajakker.

- Men når de ligger stille og hviler bør man holde avstand. Kommer man da, dykker de nesten uten unntak. Når de beiter ser de ikke ut til å bry seg.

- Har du blitt redd?

- Det er klart det blir litt puls når de er rett under båten. Men redd har jeg aldri vært.

- Hvor lenge har vi hvalene utenfor Tromsø?

- Det er ikke godt å si. Det har vært litt annerledes i år. Nå er det allerede observert hval utenfor Andøya og Senja. Ingen vet hvor den hopper...