Gå til sidens hovedinnhold

Annelins seier betyr at andre får en halv milliard kroner mer i året

Artikkelen er over 6 år gammel

Syv år etter den alvorlige ulykken, vant småbarnsmoren Annelin Kreutzer (27) en historisk viktig seier. Det kan bety en halv milliard årlig i økte forsikringsutbetalinger til andre.

Syv år etter den alvorlige ulykken, vant småbarnsmoren Annelin Kreutzer (27) en historisk viktig seier. Det kan bety en halv milliard årlig i økte forsikringsutbetalinger til andre.

En regntung desemberkveld, ei uke før julaften i 2007, ble 20 år gamle Annelin Kreutzer påkjørt ved Lunheim i Tromsø. Den unge småbarnsmoren ble handikapet for livet.

Siden den gang har Annelin og hennes familie vært gjennom flere runder med forsikringsselskap og i rettssystemet.

Forsikringsselskapet Aioi fastsatte og utbetalte sommeren 2009 erstatning på drøyt 3,3 millioner kroner. Nord-Troms tingrett økte i april i fjor erstatningen til drøyt 6,2 millioner kroner.

Økte erstatningen

Tidligere i år økte Hålogaland lagmannsrett erstatningen ytterligere til drøyt 8,1 millioner kroner inkludert det som forsikringsselskapet tidligere har utbetalt. Og fredag falt dommen i Høyesterett, som betyr ytterligere 966.000 kroner.

Det viktigste for Annelin og familien er imidlertid at kapitaliseringsrenten settes ned for første gang siden 1993. Denne gang fra fem til fire prosent. Det vil trolig innebære en halv milliard kroner årlig i økte erstatningsutbetalinger for norske forsikringsselskaper.

– Det at saken ble tatt opp i Høyesterett var en seier i seg selv. Jeg hadde ikke forventet dette, da Høyesterett ikke er kjent for å ta de store stegene. En endring fra fem til fire prosent i kapitaliseringsrente høres kanskje ikke så mye ut, men det innebærer altså 500 millioner kroner i økte utbetalinger for norsk forsikringsbransje i året. Det illustrerer betydningen av endringen, selv om det for Annelin sin del ikke utgjør de store pengene. Det er penger som fordeles resten av livet hennes, sier pappa Espen Johnsen.

Andre er viktigst

–  Det viktigste for oss er alle de andre som vil nyte godt av dette. Alle de som blir utsatt for en ulykke og har krav på skadeerstatning, starter nå på et høyere nivå, utdyper Johnsen.

Han hadde håpet at kapitaliseringsrenten skulle settes enda lenger ned, helt til to prosent.

– Denne dommen vil nok bli stående som «Kreutzer-dommen» i mange år fremover. Kanskje går det 30 år til neste gang kapitaliseringsrenten blir satt ned, sier Johnsen.

Han er likevel godt fornøyd med dommen, og ikke minst glad for å kunne sette et endelig punktum for en lang prosess i rettssystemet.

– Livet til Annelin har ikke vært satt på vent mens rettsprosessen har pågått. Hun har et veldig godt liv i dag. Tromsø kommune og personalet rundt henne har gjort en fantastisk god jobb. Annelin har et fullverdig liv med den forutsetning at hun er sterkt handikappet, sier han og kikker bort på datteren som smiler og ler.

Noen påkostet feiring av dommen blir det ikke.

– Hun kan verken spise eller drikke, men kanskje blir det litt ekstra sondemat i dag, spøker faren – og så ler både han og datteren.

– Farens lange kamp har blitt kronet med en seier over en gigantisk forsikringsbransje, som har brukt alle midler for at erstatningen skulle settes lavest mulig.

Det sier  advokat Christian Lundin i advokatfirmaet Ness Lundin DA. Han har ført saken for Annelin Kreutzer i alle rettsinstanser.

Takket være faren

– Selv om kvinnen ikke fikk medhold på samtlige punkter, er dommen å anse som en seier for den skadde kvinnen som hadde reist saken, sier Lundin.

Han sier kapitaliseringsrenten er en svært viktig størrelse når erstatning for alt fremtidig tap skal utmåles. Den bestemmer hvilken avkastning som skal legges til grunn etter at det er gjort fradrag for inflasjonen.

Jo høyere kapitaliseringsrente som legges til grunn, jo lavere blir engangserstatningen som utbetales til den som er skadet.

– Helt siden 1993 har den vært på fem prosent, og allerede i 1993 oppfordret Høyesterett lovgiver til å justere den slik at de som skades får full erstatning for sitt tap. Dette har aldri blitt fulgt opp, og har ført til at et stort antall skadde personer har fått utbetalt en vesentlig for lav erstatning for sitt tap, sier Lundin.

Han har lenge ment, at å legge til grunn at en som skades, skal klare å oppnå en realavkastning på fem prosent, er alt for høyt. Selv ikke de profesjonelle forvalterne i «Oljefondet» forventer å klare å oppnå en avkastning på dette nivået, og bankinnskuddsrenten går stadig nedover.

– Det er takket være pågangsmotet til den ressurssterke faren til den skadde kvinnen i saken at det har lykkes å gjøre noe med denne uretten, og han er nå kronet med seier over en gigantisk forsikringsbransje. Dommen vil fremover få stor betydning for alle andre skadesaker der det skal betales erstatning.

Kommentarer til denne saken