Allerede i april skrev Nordlys om Erlend Moster Knudsen som ville løpe fra Tromsø til Paris, for å skape søkelys på klimadebatten. Moster Knudsen gjorde handling ut av ordene sine, og startet på ferden mot Frankrikes hovedstad i august. Drøye fire måneder og 2.500 kilometer senere var Moster Knudsen i Paris.

- Jeg startet fra Tromsø for fire måneder siden, og det har vært en lang, men veldig innholdsrik og givende reise. Jeg har møtt mange forskjellige personer, og føler at jeg både har fått formidlet mitt budskap, samtidig som andre har kommet med fornuftige innspill til meg, forteller Moster Knudsen til Nordlys.

Moster Knudsen avsluttet sin doktoravhandling i antarktisk klima ved Universitetet i Bergen for et drøyt år siden, samtidig som Daniel Prince avsluttet sin doktoravhandling i arktisk klima i New Zealand. Duoen ønsket å skape bevissthet rundt klimadebatten, og siktet seg inn på klimatoppmøtet i Paris, som holdes i desember i år. Mens Moster Knudsen valgte å løpe fra Tromsø, skulle Prince sykle fra Australia, og de skulle møtes i Paris.

- Vi gjorde dette i regi av Pole to Paris-prosjektet, og startet fra hvert vårt polområde, jeg hadde med et flagg fra nordpolen, mens han hadde med et flagg fra antarktis. Vi hadde en toveiskommunikasjon underveis, og ankom Paris samtidig. Under reisen har vi hatt diverse tiltak, jeg har hatt foredrag på universiteter, vært med i mini-dokumentarer, og har vel hatt rundt 50 ulike arrangementer, bare i Norge, forklarer Moster Knudsen.

- Dere gjør en fantastisk jobb

Moster Knudsen forteller at duoen valgte den utradisjonelle veien til Paris for å vise sin frustrasjon overfor manglende tiltak i klimadebatten fra verdens ledere.

- Som sagt, vi ønsket et større fokus på miljøprobleme - og føler vel egentlig at vi har klart det. Klimaendringene er så tydelig at vi må forstå det, vi må være forberedt på det som kommer. Det var litt i frustrasjon, vi har tross alt en del kunnskap om dette, og føler at vi har et ansvar om å formidle det vi vet.

- Jo flere som forstår det som foregår, jo flere handler, og det skaper mer press på politikerne. Når en mann kan løpe 2.500 km, mens en annen kan sykle 10.000 km, viser det hvor mye vi kan skape sammen om vi jobber i lag. Det er mulig for enkeltpersoner å bidra med ganske mye.

Og Moster Knudsen forteller at han har opplevd mye på reisen sin.

- Jeg har jo snakket med folk underveis, jeg møtte en same utenfor Sortland som fortalte at klimaendringene påvirker hennes livsstil som reinsdyreier, hvor det ble vanskeligere for reinsdyrene å få tak i mat. Det viser at ting endrer seg.

- Fremmede folk har kommet til meg og sagt at vi gjør en fantastisk jobb. Det har gjort reisen verdt det, avslutter Erlend Moster Knudsen til Nordlys.