Fredag fortsatte Valnes sin imponerende form da han spurtet inn til en imponerende 2. plass i senior-sprinten. Sørreisa-gutten fra BOIF og Team Nord-Norge har virkelig funnet flyten siden desember. Det startet riktig nok ikke like bra for talentet i prologen fredag. 21-åringen var bare ett sekund unna å ryke i en veldig jevn prolog.

– Det var en ordentlig dårlig prolog, men heldigvis klarte jeg å ta meg sammen til kvartfinale, semifinale og finale, sier Valnes, som endte på 1. plass og 2. plass i henholdsvis kvart- og semifinale, før han gikk over streken som nummer to i finalen.

Fredagens sterkeste ble Sindre Bjørnestad Skar fra Bærums Verk Hauger, mens navn som Even Northug, Eirik Brandsdal, Pål Golberg og Pål Trøan Aune måtte se seg slått en etter en av Valnes.

Vil ikke trene for mye

Den oppsiktsvekkende gode formen ligger det ingen magi bak ifølge hovedpersonen selv.

– Jeg har forsøkt ikke å trene for mye, og bare stole på at formen holder seg av å gå skirenn jevnlig. Jeg trener jevnt med korte økter og fyller på med et par hardøkter, styrketrening og hurtighet.

Opplegget har i alle fall fungert for Valnes, som ble U23-verdensmester på sprint i januar. I går spurtslo han samme mann som den gang, Jan Thomas Jenssen fra Hommelvik IL.

God søknad

Da Nordlys snakket med Valnes etter VM-seieren, var både han selv og trener Kristian Skogstad klar på at det naturlige målet måtte bli å gå verdenscup i løpet av sesongen.

– Jeg tenker at det er naturlig å tenke i de banene. Han er kapabel til det dersom han nullstiller og fortsetter den gode jobben han har gjort i lang tid nå, sa Skogstad den gang.

Nullstillingen og jobbingen må sies å ha være vellykket. Neste verdenscuprenn er allerede neste helg i finske Lahti, hvor det står både 15km og sprint på menyen. I hvert fall på sistnevnte distanse vil det være store sjanser for å se Valnes på startstreken.

– Jeg regner med at jeg la inn en god søknad om verdenscup. Det som eventuelt skulle felle meg er en svak prolog i dag, men både jeg og de vet jo at jeg har hatt god kontroll på prolog i verdenscup før. De vet hva jeg står for, sier den avslappede 21-åringen.

– Du har jo sjelden levert dårlige prologer før?

– Vi får håpe at de er snille med meg, humrer Valnes.

Torgeir Sulen Hovland og Elias Renè Valøy fra Kvaløysletta Skilag og Tromsø Skiklubb hadde heller ikke dagen sin i prologen, og endte på en skuffende 48. og 91. plass.

Silje Theodorsen leverte en god prolog, men røk ut i semifinale i kvinnenes sprint etter å ha havnet på 3. plass i sitt heat. I den andre semifinalen ble det gått styggfort, og både 3. og 4.-plassen fra den andre semifinalen gikk videre til finalen.