(Nordnorsk debatt)

Det tok ikke mange minuttene fra Odd Roger Enoksens avgang var et faktum til de første kandidatene som arvtaker ble lansert. Noen av spekulasjonene er interessante, mens andre - med respekt å melde - blir useriøse.

Hvis Jonas Gahr Støre vil seg selv og regjeringen vel - noe han selvsagt gjør - blir det ingen eksperimentelle løsninger. Det er krig i Europa. Da gambler ikke Støre med hvem som skal være forsvarsminister.

Tyngde og erfaring vil sannsynligvis trumfe det meste. Andre hensyn som kjønn, bakgrunn og geografi vil trolig være underordnet, hvis vi ser isolert på posten som forsvarsminister.

Regjeringen trenger en person som kan gå rett inn i rollen, og løse den med klokskap og trygghet. Når det gjelder andre statsrådposter, har man et noe større spillerom for å satse på talenter.

Det er ikke utenkelig at løsningen finnes i dagens regjering. I så fall er Ola Borten Moe trolig det heteste navnet.

Trønderen var en av dem som ble nevnt hyppigst som mulig forsvarsminister før regjeringen ble lansert i fjor høst. I stedet ble han forsknings- og høyere utdanningsminister.

Han har også vært statsråd tidligere, i Stoltenbergs siste regjeringsperiode. I tillegg har Borten Moe vært med i rikspolitikken ei god stund, selv om han “bare” er i midten av 40-årene.

I utgangspunktet vil det være lettere å finne kandidater til å lede Forsknings- og høyere utdanningsdepartementet enn å finne en dugende forsvarsminister.

En løsning der Borten Moe overtar Forsvarsdepartementet, gir andre muligheter til å gjenopprette sammensetningen i regjeringen. Etter at Hadia Tajik ble erstattet av Terje Aasland, har regjeringen vært én kvinne i minus, sammenliknet med laget som entret Slottsplassen sist høst.

Et godt Sp-navn fra nord, som treffer på flere kriterier, er Salangens solide ordfører Sigrun W. Prestbakmo. Hvis hun skulle få en plass ved Kongens bord, får vi attpåtil inn en fra nord for nordlendingen som måtte trekke seg.

Men når det gjelder geografisk balanse i regjeringen, er det nok flere som jobber intenst i kulissene om dagen. Rogaland, som er ett av de største fylkene, har ingen statsråder i dag. Det vil ikke være noen bombe om Rogaland blir tilgodesett fremfor en tredje nordlending i Støres regjering.

En annen mulighet er at klima- og miljøminister Espen Barth Eide (Ap) gjør comeback i Forsvarsdepartementet. Han har utvilsomt egenskapene til å gå rett inn i rollen, men det spørs om ikke Støre vil beholde Barth Eide der han er. Klimakrisen krever sterkt lederskap.

Det hadde vært fristende å lansere Sandra Borch som forsvarsminister, men hun er fortsatt relativt fersk i rikspolitikken - med én periode på Stortinget før hun ble landbruks- og matminister i høst. Borch har store oppgaver foran seg i Landbruksdepartementet, og kan få annet og tyngre departement om noen år.

Uansett hvem som kommer inn i regjeringen, må vi forvente at det legges ekstra flid i den såkalte vetting-prosessen, bakgrunnssjekken av aktuelle kandidater. Etter skandalene rundt Tajik og Enoksen, tåler ikke Støre flere statsråder med skjeletter i skapet.