Klokka er 14 og Sindre, Isak, Hanna og Mette har akkurat kommet ut fra bassenget.

– Vi har bada. Det vil si, Sindre har bada. Vi har et basseng baksert på scenen som blir flittig brukt.

De fire skuespillerne fra Lille HT deler på store og viktige roller i Store HTs neste forestilling «Sommeren da pappa ble homo», basert på Endre Lund Eriksens ungdomsroman. Ingen av dem hadde lest boka da de fikk rollene, men de kjente godt til forfatteren.

Skummelt

– Han var her på ei gjennomkjøring. Det var skikkelig skummelt. Men han flirte masse, heldigvis!

«Nordfjordbotn er verdens kjedeligste sted. Det regner, det er dårlig dekning, og den eneste attraksjonen er et utedass. Her skal Arvidsjaur tilbringe sommeren sammen med pappa (og hunden Waldo) i ei trang og umoderne campingvogn, parkert på jordet til Roger Berg som er pappaen til Indiane. Men pappa blir rar, Indiane blir forelska, og Roger Berg går rundt i bar overkropp og er veldig homo». Skriver HT om stykket.

– Hva skiller boka fra sceneversjonen?

– I boka er Arvidsjaurs historie skrevet i dagbokform, men her er på en måte publikum dagboka han av og til henvender seg til. Og når man har kortere tid settes ting gjerne på spissen, men har man lest boka vil man kjenne igjen det som skjer.

Pubertet og seksualitet

– Hva synes dere det handler om?

– Det handler om pubertet og seksualitet og om hvor mange tanker en ungdom egentlig har. Arvidsjaur er i en periode av livet hvor han tenker mye på hvem Arvidsjaur egentlig er. Et alvorlig tema som er bearbeida med humor, sier Sindre Arder Skildheim (15) som deler rollen med Isak Bakli Aglen (13).

 – Tar forfatteren ungdom på kornet?

– Det gjør han. Man blir jo flau når foreldre sier «yolo», sier Mette Spjelkavik Enoksen (18) som deler Indiane-rollen med Hanna Karlberg (15). – Vi prøver å komme inn i situasjoner vi har vært i for å gjøre det troverdig, sier Sindre.

– Næss en hyggelig type

Lille HT-kvartetten er veldig godt fornøyd med måten de ivaretas av Store HT.

– Ta for eksempel en som Petter Næss (regi). Jeg hadde jo hørt om han og visste om Oscar-nominasjon og man blir jo litt «oooææh!». Men han er en sykt jordnær og hyggelig type, så det er ikke vanskelig å være i et profesjonelt miljø når man blir tatt så godt imot av alle.

– Hva er det vanskeligste med å være skuespiller?

– Replikker og sånt setter seg jo etter hvert, men med så store roller som vi har fått nå vil jeg si at det vanskeligste er å ha den energien fra topp til tå. Sier Sindre.

Men hvilke skuespillere ser ungdommene selv opp til?

De namedropper Matt Damon og Brad Pitt og George Clooney og TP (Trond Peter Stamsø Munch) og (Fredrik) Figenschow jr og Guri (Johnson) og Mette tror hun er glad i Meryl Streep fordi mora hennes er det.

– Da jeg var ni ville jeg gifte meg med Johnny Depp, men da mamma sa at de var like gamle, var det ikke aktuelt. Så nå ligger bildet av han i ei skuff hjemme på Andøya, ler 18-åringen.