28. oktober i fjor var uhellet ute for Mushaga Bakenga borte mot Odd. Akillessenen røk, etter at han tidligere hadde opplevd det samme på det andre benet.

Med kontrakt ut 2019 begynte mange å tvile på om man skulle få se spissen i TIL-drakt igjen. Etter måneder med opptrening i Rosenborg-miljøet i Trondheim var han fredag tilbake på Alfheim igjen – med en klar og sterk motivasjon for å motbevise alle tvilere.

– Jeg føler meg bra. Nå blir jeg selvfølgelig holdt igjen litt her, selv om jeg egentlig føler meg mer klar selv, sier Bakenga.

– Jeg mener jeg er der at jeg kan begynne å fases inn mot full trening, egentlig i løpet av de neste dagene. Men vi kjører løpet til «Jaska» (Juha-Jaakko Ulvila, fysisk trener) og Einar (Hauglid, manuellterapeut), så er vi 110 prosent sikre på at jeg er helt trygg når jeg skal utpå her, legger han til.

– Jeg ble ganske nedbrutt

Han la for noen dager ut en stor takk til Rosenborgs fysioterapeut Christian Thorbjørnsen på sin Instagram-story. Det er en takk han gjerne gjentar.

– Jeg har jobbet knallhardt, og trent to til tre ganger om dagen. Jeg har gjort absolutt alt riktig, og har fått god hjelp fra Christian Thorbjørnsen i Rosenborg. Han fortjener mer enn en liten takk – han har flere ting i vente sin vei. Det har vært et veldig fint opplegg, mener Bakenga.

Det var han selv, etter godkjenning fra TIL, som valgte å holde til i Trondheim for å kunne komme tilbake. Det mener han har vært helt avgjørende.

– Jeg har fått kommet meg mentalt også. Det å være med familien og vennene mine har vært veldig viktig. Jeg er takknemlig overfor Tromsø, for at de lot meg få gjøre det. Det ble en god løsning for alle parter, mener 26-åringen.

 

Den alvorlige skaden i Skien i fjor høst er ikke hans første langvarige periode ute i karrieren.

– Det er ikke første gangen, nei. Det er sikkert den femte de fem siste årene ... Jeg visste hva jeg gikk til, men jeg var bare lei av skader. Jeg ble egentlig ganske nedbrutt og hadde gitt opp. Det er godt å se at jeg kunne fighte meg opp igjen, og der må jeg takke de rundt meg, sier Bakenga, som trekker frem familien.

– De har vært veldig til hjelp, og det er de som har vært overtalende også. Jeg hadde ikke så veldig lyst til å gå på en ny periode med opptrening bare for kanskje ikke å være 100 prosent når jeg kom tilbake – men de fikk meg på rett spor. Det er jeg takknemlig for i dag, sier han.

– Så familien fikk overtalt deg? Du tenkte på å legge bort toppfotballen?

– Ja. De som har vært rundt meg nå vet hvor mye motgang det har vært både på og utenfor banen, og mye piss. Når jeg endelig hadde begynt å score og kjente at kroppen spilte litt på lag, og så skjedde det – det var på mange måter prikken over i-en. Og man har flere ting å gjøre i livet, det er mer enn fotball – men jeg er glad i fotball fortsatt, så jeg er glad for at jeg tok meg sammen og sto på.

 

– Skylder byen, supporterne og Simo noe

Hvis alt går som han håper fremover, har han et mål om å kunne være aktuell for TILs kamptropper igjen rundt fotballferien i sommer.

– Jeg kan selvfølgelig spille før også hvis kroppen spiller veldig på lag, men vi får se. Jeg kunne kanskje spilt om noen uker, men jeg tror at jeg i juni vil kunne ha et ordentlig grunnlag og kan bidra godt. Det er det jeg har satt meg som mål, sier Bakenga.

At kontrakten med TIL går ut etter årets sesong tenker han inntil videre svært lite på.

– Nei, ikke i det hele tatt. Det eneste jeg tenker på nå er å bidra, og sørge for at vi leverer en god sesong. Folk kan snakke om at det ser mørkt ut, men det har vært fem kamper og er fortsatt 75 poeng igjen å spille om.

– Det har snudd fort i fotball før, og jeg er veldig opptatt av at vi i TIL skal vise oss fra vår beste side. Vi spillerne skylder byen og supporterne det, og vi skylder Simo å utføre det han vil. En så god trener skal du lete lenge etter. Det er egentlig det eneste jeg tenker på – at vi skal gjøre byen, folket og treneren stolt, for det har vært litt dårlig nå en altfor lang periode. Det er ikke så artig å dra fra en klubb når det er sånn, du vil gjerne være med på noe positivt. Det er egentlig det eneste jeg tenker på, så får den kontraktstida være som den er, sier Bakenga.

Overgangen til Tromsø ble rent klimatisk ganske brå, med en frisk vårtemperatur rundt nullpunktet og en kald vind over Alfheim-matta.

– Dæven, det var kaldt, altså. Nå har det vært varmerekord i april i Trondheim, der jeg har trent i shorts og T-skjorte og kost meg på matta. Nå var det tilbake til tights og hansker. Det er kaldt, men det er sjarmen her oppe også. De sier det bygger karakter. Karakteren min har blitt gjenoppbygd bare i dag, sier han med et smil.

– Men det var artig å være utpå her med guttene. Det var helt nydelig. Jeg trengte å være en del av en garderobe igjen, sier Mushaga Bakenga.

– Det var fint å se han i fotballtrening igjen, og det var herlig å ha han tilbake her av mange grunner. Det ene er det han kan levere på banen, men han er også en flott karakter å ha i garderoben. Han har mye positivitet med seg og sprer godt humør, sier trener Simo Valakari.