Gå til sidens hovedinnhold

Elgjegere slipper prøveskudd og godkjenningsprøve - nå frykter politiet flere brudd på loven

Artikkelen er over 1 år gammel

Færre jegere på skytebanen i forkant av elgjakta 2020.

På grunn av Covid-19 slipper mange elgjegere i år å skyte 30 prøveskudd og godkjenningsprøve (5 skudd mot blink på 100 meters avstand).

Skytetrening i forkant av jakta gir utvilsomt trygghet og økte skyteferdigheter.

– På skytebanene ser vi i år en markant nedgang i antall jegere som trener før jaktstart. Dette kan vise seg å gi negativt utslag med økt skadeskyting og feilvurderinger i gitte jaktsituasjoner, som for eksempel avstandsbedømming, overvurdering av egne skyteferdigheter, og uforsvarlig våpenhåndtering, forklarer miljøkrimkoordinator i Troms politidistrikt, Rolf Olav Sollied.

Vurderer flere brudd

Årsaken til at politiet vurderer at det i år kan komme flere brudd på Viltlovens § 19 er:

Dårlige skudd på dyr i fart/bevegelse.Skudd på for langt hold i forhold til skyteferdigheter.Skytestilling som er ubekvem for skytteren (ikke trent nok på knestående – og stående skyting).Ikke dødelig skudd, treff utenfor dyrets vitale organer (hjerte/lunger).Dårlige skyteferdigheter kan ofte føre til økt stress i gitte jaktsituasjoner, som igjen gjør at man tar feile avgjørelser. I tillegg til de allerede nevnte punktene, kan andre faktorer for eksempel være:Ikke sikker bakgrunn ved påskyting.Skutt feil kategori dyr (kjønn/alder).

I tillegg kommer andre jaktforseelser som gjengangere stort sett hvert år:

For tidlig friskmelding av dyr, før man har gjennomført pliktig ettersøk (første og andre dag etter påskyting).Ikke overholdt varslingsplikten til kommunen, politiet og jaktrettshaver (varsel om påskutt dyr, varsel om bruk av lys under ettersøk mv.).Ulovlig motorferdsel under jaktutøvelsen.Skutt dyr, ut over tildelt kvote.Skutt nytt dyr, mens man utfører pliktig ettersøk.

Human jaktutøvelse

Samfunnets krav til human jaktutøvelse, der viltet ikke skal utsettes for unødig lidelse, er kraftig innskjerpet i løpet av de siste årene.

Flere lover som kan relateres til jakt og jaktutøvelse, har dette kravet nedfelt i lovteksten (Viltloven, Dyrevelferdsloven og Naturmangfoldloven).

Skadeskyting medfører også pliktig ettersøk.

Jegeren har selv ansvaret for at han eller hun er godt nok forberedt til å møte de krav som en human jaktutøvelse krever.

Så kan man oppleve at selv om man har gjort alt som står i ens makt for å lykkes, likevel er uheldig og skadeskyter.

– Husk at en skadeskyting i seg selv ikke er straffbar. Alle kan være uheldig. Likevel er det de avgjørelsene du tar i forkant av skuddet, som avgjør om hendelsen er kritikkverdig og i verste fall straffbar, sier Sollied, og legger til:– Ha dette i tankene når dere tar med dere våpenet ut på jakt, og lær dere å kjenne deres begrensning. Husk at du aldri skal angre på skuddet du ikke skjøt.

– Ha dette i tankene når dere tar med dere våpenet ut på jakt, og lær dere å kjenne deres begrensning. Husk at du aldri skal angre på skuddet du ikke skjøt.

Kommentarer til denne saken