Når snøen faller begynner elgen momentant å bevege seg: - Nå er faren stor

PÅ TUR: Elgen er akkurat nå på vei fra kyststrøk til innlandet. Det medfører at de krysser mange veier. Spesielt er faren stor i Målselv, Lenvik, Bardu og Lenvik. Foto: Google Skjermdump/Nordlys arkvi

PÅ TUR: Elgen er akkurat nå på vei fra kyststrøk til innlandet. Det medfører at de krysser mange veier. Spesielt er faren stor i Målselv, Lenvik, Bardu og Lenvik. Foto: Google Skjermdump/Nordlys arkvi

Artikkelen er over 2 år gammel

Elgen har startet sin vandring til vinterbeite. Det betyr at faren for elg på veier i Troms er uvanlig stor.

DEL

Det samme skjer hvert år. Når den første snøen faller begynner elgen å trekke inn i landet for å beite. Det betyr at et høyt antall dyr akkurat nå krysser skoger og veier på vei innover i landet.

- Vi har drevet med en del kartlegging de siste årene og det viser seg at elgstammen i Målselv fordobles på vinterstid, sier Tor Eriksen, leder for ettersøkskorpset i Målselv Viltnemd.

Viltnemda er på denne tiden av året ekstra på alerten ettersom elgtrekket er et årlig fenomen.

- Det virker nesten som elgen har en innebygget radar. Når det begynner å snø, kommer innsiget til Målselv fra nabokommunene. Blir det så mildvær og snøen smelter, stopper de opp, for så å begynne å gå igjen når det kommer ny snø, forteller Eriksen.

Trekker mot veien

Med så mange dyr på vandring, er faren for elgpåkjørsel ekstra stor.  I tillegg vil elgen trekke mot veien hvis det kommer mye snø i skogen.

- Faren er spesielt stor på morgenen, kvelden og på natta. Det er da elgen er i mest aktivitet.

Eriksen mener at det nå er fare for elg i veien i hele fylket, men nevner spesielt E6 fra Nordkjosbotn til Bardufoss og fylkesvei 855 fra Finnsnes til Buktamoen som spesielt utsatte strekninger.

- Ta det med ro

Lørdag formiddag kjørte en bil på en elg ved en fylkesvei i Målselv. Det var ingen personskader, men elgen måtte avlives. Eriksen ber alle trafikanter om å være ekstra observante - spesielt når det er mørkt.

- Vårt primære ønske er at folk senker hastigheten og holder god avstand til bilene foran seg. Man bør også være litt ekstra årvåken når man dimmer lys for møtende trafikk. Da er det vanskelig å se om vilt kommer ut i veien.

Det finnes varselskilt for elg både i Lenvik og Målselv. Disse blinker hvis det er ekstra stor fare.

- Folk må ta det med ro på veiene nå. Det er bedre å være forsiktig enn å risikere en alvorlig ulykke.

Om man kjører på en elg, skal politiet varsles på 02800.

Artikkeltags