– Den svømte i ring og så veldig forvirret ut

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

Geleidet fjorårskalven tilbake til land.

DEL

– Jeg skvatt først da jeg oppdaget elgen i sjøen, forteller Roy Ståle Tangen som bare skulle på en båttur ved Chappiljok utenfor Børselv da han fikk et uventet følge.

Først kom en voksen elg svømmende. Deretter oppdaget han at elgen hadde følge av en til. En fjorårskalv har han blitt opplyst om i ettertid.

Se flere bilder lenger ned i saken

– De kom seg over og på land, og jeg skulle til å ta fram kameraet da jeg oppdaget at det var noe som bevegde seg i sjøen 600 meter unna, sier han til iFinnmark.

Det var nok en fjorårskalv.

– Den svømte i ring og så veldig forvirret ut, sier Tangen som snudde båten for å komme nærmere.

Slo følge

Elg og kalv

Elgen har normalt paringstid i september-oktober og går drektig i rundt ni måneder. Påfølgende år, i mai og juni, føder elgkua vanligvis mellom en og to kalver.

Kalven blir vanligvis med moren i rundt ett år, og rett før kua skal kalve neste vår, jager hun bort ettårskalven.

Statistisk dør omkring halvparten av all elg i løpet av første leveår. Levetiden er i snitt 5-12 år.

Kilde: Wikipedia

Tangen fikk det for seg at han måtte hjelpe den bortkomne kalven.

– På denne tiden av året bruker elgen å kvitte seg med fjorårskalvene. Jeg tror det var elgmora med fjorårskalver jeg møtte på, og at mora nå egentlig skulle forlate kalvene.

Elgmora og den ene kalven forsvant inn i skogholtet mens Roy Ståle siktet seg inn mot kalven som fortsatt svømte rundt i sjøen.

– Den ble faktisk rolig når jeg kom og begynte å svømme langs båten. Dermed satte jeg kursen mot land for å lede den i sikkerhet igjen, forteller han og forklarer at de brukte 25 minutter fram til fjæra.

– Kalven svømte utrolig fort. Jeg målte med båten og har beregna at vi holdt omtrent fire kilometer i timen. Vi hadde skikkelig bra sig.

Roy Ståle Tangen har aldri tidligere vært borti lignende, men synes det var et artig møte med den «vesle» elgen.

Fjorårskalv på svøm

Artikkeltags