Gå til sidens hovedinnhold

Marianne Haukland mener elevhybler kan bremse frafallet i skolen

Artikkelen er over 6 år gammel

Marianne Haukland (H) mener fylkeskommunen må satse på trygge og gode elevhjem dersom man vil frafallet i den videregående skolen til livs.

– I Finnmark legger skolestrukturen opp til at folk må flytte på seg for å ta den utdanningen de ønsker, fordi mange av linjene kun tilbys noen få steder. Vi har et høyt antall borteboere. Da må vi sørge for at de materielle rammene er trygge og forutsigbare.

Det mener Alta-politiker Marianne Haukland (Høyre). Det melder iFinnmark.no.

Onsdag tok hun til orde for en stabil hybelordning da fylkestinget behandlet den regionale planen for kompetanse i Finnmark.

– I Alta har vi revet et internat, og det merkes. Elevene synes det er vanskelig, for det blir veldig stor konkurranse på det private markedet. Der er ikke elevene i stand til å konkurrere med folk som er i arbeid eller med studentene, sier Haukland.

Bremse frafallet

I kompetanseplanen som ble enstemmig vedtatt av fylkestinget, heter det at andelen av elever som gjennomfører videregående opplæring skal være på samme nivå som i resten av landet.

 

Da bekymrer det Marianne Haukland at fraværsprosenten nå er på 53 prosent.

– Målet vårt er bare å ikke være dårligere enn andre. Da bør vi i hvert fall klare det, mener hun, som tror at hybeltilbudet her kan være én av flere nøkler til suksess.

– Når frafallet er så høyt, kan man ikke avfeie at hybler ikke inngår i problemet. Det blir en byrde for elevene dersom de lurer på om de må flytte på seg. Har jeg råd til å beholde boligen? Kan jeg beholde studieplassen? Må jeg ta en ekstrajobb? Og har ikke elven råd, flyttes byrden over på foreldrene. Vi må sørge for at elevene kan konsentrere seg om det de skal gjøre, sier hun.

Vil ikke selge

Når fylkestinget torsdag skal behandle salderingene i utdanningsbudsjettet, skal også elevhyblene opp til diskusjon. Fylkesrådmannen har foreslått at fylkeskommunen selger elevhjemmene til private aktører, men det mener ikke Marianne Haukland umiddelbart er en god idé.

– Jeg er en av dem som har talt for at fylkeskommunen som etter opplæringsloven har ansvaret for å legge til rette for nok elevhybler. Når vi legger opp til et så desentralisert utdanningstilbud, så mener jeg det er vanskelig å overføre ansvaret til noen andre, sier Haukland.

Kommentarer til denne saken