Mathilde fra Troms opplever ekstremværet på nært hold: - Vi er fanget i huset

Rescue boats fill a flooded street as flood victims are evacuated as floodwaters from Tropical Storm Harvey rise Monday, Aug. 28, 2017, in Houston. (AP Photo/David J. Phillip)

Rescue boats fill a flooded street as flood victims are evacuated as floodwaters from Tropical Storm Harvey rise Monday, Aug. 28, 2017, in Houston. (AP Photo/David J. Phillip) Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

Mathilde Ryeng Strand fra Storsteinnes har ikke vært utendørs siden sist torsdag. Den 17-årige utvekslingseleven bor like utenfor Houston hvor nedbøren etter orkan Harvey nå sørger for at enorme ødeleggelser og dødstallene bare stiger og stiger.

- Det har regnet i ett i flere dager. Vi er ikke rammet av selve orkanen, men det har vært ekstremt mye regn. Vi har ikke vært utenfor døra siden torsdag, forteller Mathilde.

Hun reiste til Houston 19. juli. Lite visste hun hva hun hadde i vente.

Utenfor renner vannet friskt i gatene. Biltrafikken har stoppet opp, noen få drister seg ut med firhjulinger.

- Nå jeg ser ut vinduet er det som se ut på et svømmebasseng, men vi har et godt system her som tar vannet unna, så det er ikke så ille her. Det er som er litt spesielt er at det er høy risiko for tornader i området. Vi er fanget i huset.

UTENFOR HUSET: Slik ser det utenfor husdøra til Mathilde Ryeng Strand tirsdag. Foto: Mathilde Ryeng Strand

UTENFOR HUSET: Slik ser det utenfor husdøra til Mathilde Ryeng Strand tirsdag. Foto: Mathilde Ryeng Strand

Værmeldingene tyder på at Harvey, som nå ligger ute i havet, skal komme inn mot land igjen.

Flere dødsfall

Det er en prekær situasjon i området. Foreløpige dødstall var tirsdag formiddag oppe i 9.

- Dessverre vet vi at dødstallet historisk sett pleier å stige i slike hendelser. Jeg er svært bekymret over hvor mange omkomne vi kommer til å finne, sier Houstons politisjef Art Acevedo til AP ifølge NTB.

Det har noen steder falt opptil 76 centimeter med regn siden fredag, og det er ventet ytterligere 61 centimeter. Så store nedbørsmengder gjør at myndighetene nå er bekymret for at det verste ennå ikke er over.

Harvey var en orkan av kategori 4 da den nådde land fredag. Vindstyrken avtok senere og ekstremværets senter flyttet seg fra land i retning havet igjen. Mandag økte Harvey noe i styrke, mens uværet flyttet seg over den varme sjøen, melder NTB.

Meteorologer venter nå at Harvey kommer til å holde seg over havet i halvannet døgn før ekstremværet enda en gang inntar land, denne gang øst for Houston, i løpet av onsdag. Deretter vil uværet svekkes på sin ferd videre nordover i innlandet, melder National Hurricane Center.

Før alt dette har funnet sted, er det altså ventet store nedbørsmengder i flere dager framover. Det vil i sin tur bidra til at oversvømmelsene blir enda større de neste dagene. Flomvannet vil først trekke seg sakte tilbake når Harvey har forlatt området, ifølge prognosen.

- Kom dere vekk nå!

Mandag ettermiddag ble innbyggere i Brazoria sør for Houston blir bedt om å komme seg unna umiddelbart etter at flommen har ødelagt et dike.

– Demningen ved Columbia Lakes er brutt sammen. KOM DERE VEKK NÅ, skriver myndighetene i Brazoria fylke på Twitter tirsdag.

Området med de aktuelle innsjøene ligger sør for Houston, der store områder er oversvømmet som følge av enorme mengder nedbør i forbindelse med ekstremværet Harvey.

I trygghet innenfor husets fire vegger, følger Mathilde og vertsfamilien nøye med på utviklingen.

- Det sies at den har tenkt å flytte på seg igjen og komme nærmere oss.  Derfor er det ikke skole før neste tirsdag. De tar ingen sjanser, forteller Mathilde.

Strømmen kommer og går

- Hva bedriver dere dagene med?

- Vi spiller mye brettspill og følger med på nyhetene.  Det er jo rart. Jeg er ikke vant til ekstremvær, men vi visste om orkanen noen dager før den kom, så vi har forberedt oss godt, og handlet masse mat. Vi har strøm akkurat nå, men den har kommet og gått litt.

- Er du redd?

- Nei.

Pappa Bjørn Strand er ikke like rolig.

- Det er klart at pappahjertet banker litt ekstra. Det skulle strengt tatt bare mangle. Man vet aldri, og jeg sjekker værmeldingene og nyhetene flere ganger om dag. Men Mathilde er en stødig jente og hun bor hos en stødig familie som virker å ta ting på høyeste alvorlig, sier Strand.

Artikkeltags