Gå til sidens hovedinnhold

Ble drapstruet da hun arbeidet for ny moské i Tromsø

Artikkelen er over 6 år gammel

Sandra Maryam Moe frykter lite fokus på høyreekstreme miljøer.

Fredag møttes flere ulike religiøse miljøer, Tvibit, flyktningetjenesten, politiet og Tromsø mottak samt andre interesserte grupper til dialogmøte om radikalisering.

Møtet var i regi av Tromsø kommune, og ble arrangert som respons på en oppfordring fra statsminister Erna Solberg (H) til 23 kommuner landet rundt om å engasjere seg mot utvikling av ekstremistiske miljøer.

Stor respons

Ordfører Jens Johan Hjort ønsket vellkommen til dialogmøtet i rådhuset i Tromsø. Han var svært fornøyd med at hele kantina var fullsatt av deltakere.

- Jeg er overveldet over oppmøtet. Dette viser at temaet virkelig opptar folk, konstaterte Hjort.

Han understreket at det ikke er noen konkrete holdepunkter for at Tromsø har noen spesielle utfordringer med hensyn til radikale miljøer i dag.

- Men vi må være forberedt på at de utfordringene man møter ute i verden også kan komme til oss, sa Hjort, som også mener Tromsø har gode forutsetninger for å motvirke radikalisering på grunn av byens multikulturelle mangfold og gode samhold mellom de ulike miljøene.

Drapstrusler

Leder ved Alnor senter, Sandra Maryam Moe, holdt en av innledningene under møtet. Hun sier byens muslimer også er opptatt av å forebygge radikalisering.

Hun er imidlertid redd for at fokuset på radikal islamisme skygger for trusler fra eventuelle høyreekstreme miljøer. Hun viste til at både hun og moskeen i Tromsø har vært utsatt for trusler og utilbørlige handlinger.

- Jeg mottok drapstrusler i 2010 da jeg frontet arbeidet for å få bygget en ny moské i Tromsø. I sommer var det noen som sendte avskårne griseføtter til moskeen, forteller Moe.

Det siste skjedde trolig i forbindelse med at norske myndigheter fastslo at terrortrussel mot Norge var økt.

- Min bekymring er at vi får et veldig stort fokus på et islamistisk miljø, men et for lite fokus på høyreekstremisme. Jeg synes det bør komme noen konkrete tiltak også for å kartlegge slike miljøer, mener Moe.

Politiet styrker kunnskap

Politistasjonssjef Morten Pettersen avviser at politiet har for stort fokus kun på muslimer.

- Det kan kanskje oppleves slik, men fra vår side ser vi det ikke sånn. Radikalisering er en like stor trussel uansett hvilket miljø det er snakk om.

Pettersen sier politet nå skal styrke kunnskapen om radikalisering. En ansatt får hovedansvar for å spre kunnskapen om slike forhold i politiet, og vedkommende skal også være kontaktpunkt dersom noen har mistanke om at en person er i ferd med å bli radikalisert.

- Tidlig på banen 

Statssekretær ved statsministerens kontor, Laila Bokhari, var også til stede på dialogmøtet. Hun er imponert over responsen i Tromsø.

- Det er flott at Tromsø er så tidlig på banen. Dette er en stor og viktig by, og jeg ser at Tromsø har mange ildsjeler som er opptatt av godt forebyggende arbeid. Jeg kommer for å lytte, og jeg håper dette er begynnelsen på en dialog som kan fortsette.

Kommentarer til denne saken