Eivind Vorland ble et meget kjent navn i Tromsø fra første dag han inntok byen i 1970. Da ble han ansatt som pressefotograf i Nordlys. Hans mange bilder fra dagliglivet, alltid med korte tekster som fortalte hvem, hva og hvor, var på mange måter nye innslag i avisen som for lengst var blitt landsdelsavis.

Under bildene sto det alltid Foto: Vorland, og på den måten ble mannen bak kameraet et både kjent og kjært navn i hverdagen til langt flere enn bare tromsøværinger. Han ble en av Nord-Norges mest kjente pressefotografer og ble utnevnt til fotosjef den dagen han fikk kolleger som også hadde som jobb å skaffe gode bilder til avisen.

Eivind Vorland var født og oppvokst i Haugesund. Hans aviskarriere startet i Haugesund Dagblad, men akkurat i den perioden Tromsø var blitt universitetsby, pakket han snippesken og flyttet til nesten 70 grader nordlig bredde for å bli fotograf i Nord-Norges største avis. Og her ble han. Han elsket Tromsø fra første dag. Her fant han sin store kjærlighet i sin kone Sylvi. Han fikk en meget spennende og utfordrende jobb.

Han bygde hytte på Kvaløya. Og han fikk dyrke sin store lidenskap som var sportsfiske. Han frekventerte utallige fiskevann som ga ham store naturopplevelser og næring til historier han mer enn gjerne delte med andre – enten de var interessert i sportsfiske eller ikke. Hjemme i kjelleren i Hamna hadde han såkalte torsdagstreff med sine fiskekamerater i en årrekke. Mer enn én god fiskehistorie ble delt mellom gutter som hadde samme lidenskap.

Under bildene sto det alltid Foto: Vorland, og på den måten ble mannen bak kameraet et både kjent og kjært navn i hverdagen til langt flere enn bare tromsøværinger.

Jonny Hansen, tidligere sjefredaktør i Nordlys

Eivind Vorland tilbrakte sitt yrkesliv i Nordlys helt til han gikk over i pensjonistenes rekker. Men han var ikke fotograf alle sine Nordlys-dager. Etter å ha tatt flere tusen bilder av mennesker og begivenheter, først og fremst i Tromsø, ønsket han i sine siste arbeidsår å gjøre noe annet. Han påtok seg jobben med å redigere personaliasiden og holde oversikt over alt fra bursdager via konfirmasjoner til brylluper som leserne ønsket på trykk i Nordlys.

Det er likevel først og fremst som pressefotograf Eivind Vorland blir husket. Han opplevde en enorm teknisk utvikling de årene han løp rundt med kamera for å dokumentere begivenheter. I alle år opererte han i mørkerom, men før han ga seg opplevde han at digitale kameraer kom på markedet og gjorde at han kunne se bildet i samme øyeblikk han hadde tatt det.

Eivind Vorland representerer både pressehistorie og Nordlys-historie. Han vil bli husket som en markant fotograf og for mange av sine blinkskudd, ikke minst for bilder fra hverdagslivet i Tromsø med signaturen Foto: Vorland under.

Hvil i fred, Eivind!