Frykter at barn og unge må betale for helseoverskridelsene i Tromsø

KRITISK: Høyres Tor Arne Morskogen.

KRITISK: Høyres Tor Arne Morskogen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Høyres Tor Arne Morskogen mener det er illusorisk at de enorme overskridelsene innenfor pleie- og omsorgssektoren i Tromsø kan hentes inn uten at andre sektorer på sikt vil blø, og eiendomsskatten økes.

DEL

Morskogen var politisk rådgiver både for daværende byrådsleder Øyvind Hilmarsen og fylkesrådsleder Line Fusdahl i forrige periode. I dag er han varamedlem i Utdannings- og oppvekstkomiteen i Tromsø kommune.

Det er først og fremst fremtidens budsjetter for byens barn og unge han er bekymret for.

- Svært problematisk

- Overskridelsene vil nødvendigvis føre til en omfordeling fra barn og unge, til de eldre. Pleie- og omsorg har et merforbruk på 100 mill. De pengene må tas inn. På sikt vil dette gå ut over utdannings- og oppvekstbudsjettet, den andre store sektoren. Det er en prioritering jeg synes er svært problematisk, sier Morskogen til Nordlys.

På møtet i Utdannings- og oppvekstkomiteen torsdag denne uken kom han og partikollega Tormod Ingebrigtsen derfor med følgende forslag:

«Utdanningskomiteen er bekymret for konsekvensene av det fremlagte forslaget innen helse og omsorgssektoren, den såkalte «tillitsreformen». Komiteen mener forslaget vil svekke styringen av sektoren. På sikt vil dette merforbruket gå ut over rammene til undervisning. Komiteen mener en slik omfordeling til barn og unges disfavør er uakseptabelt.»

Forslaget ble avvist ved hjelp av leder Elin Jørgensens (Rødt) dobbeltstemme.

Tror eiendomsskatten vil øke

Etter at nyheten om merforbruket i pleie- og omsorgssektoren smalt tidligere denne måneden, uttalte ordfører Kristin Røymo til Nordlys at pleie- og omsorg selv må ta kuttene, ikke de andre sektorene som i dag har brukbar kostnadskontroll.

I tillegg garanterer hun at eiendomsskatten ikke vil bli økt. Det har Morskogen liten tro på.

- Jeg synes det sier ganske mye at vi nå har fått et politisk flertall som nærmest styrer på vegne av fagforeningene på rådhuset. Å ta ned driftsbudsjettet og gjøre innsparinger over tid, blir problematisk. En av løsningene vil bli å skru til eiendomsskatten ytterligere, selv om de har vedtatt ikke å gjøre det.

- I tillegg skriver vi i dag 14. oktober. Neste kommunestyremøte er i slutten av måneden. Vi har dermed to måneder på oss for å styre ned 60 millioner i pleie og omsorg. Det er en helt håpløs situasjon, i beste fall utrolig komplisert, mener høyrepolitikeren.

Verre med «tillitsreformen»

Morskogen frykter også at «tillitsreformen» vil gjøre situasjonen enda verre på sikt.

- Det å tro at en reform, der man svekker kontroll over og styringsmuligheten i helsesektoren, vil neppe bidra til å bedre situasjonen med merforbruk på sikt. Jeg ser ikke bort fra en kortvarig effekt, men deretter vil merforbruket dukke opp igjen, sier Morskogen.

Ordfører Kristin Røymo (Ap) fastholder at pleie- og omsorgssektoren selv må dekke inn merforbruket.

- Tromsø kommune bruker 18 prosent mer enn sammenlignbare kommuner innenfor denne sektoren. Hvis disse pengene hadde eksistert, kunne politikerne fritt bestemme hvordan de skulle bruke dem. Men de finnes ikke, dermed må kostnadene reduseres. Vi har kun en løsning, og det er at Pleie og omsorg selv bruker mindre penger. For å få det til, må vi tenke nytt og sikre innovasjon og endring i sektoren. Oppgavene våre må løses på nye måter.

Røymo: Verken er fugl eller fisk

Hun står også fast på at eiendomsskatten ikke skal røres.

- Arbeiderpartiet, SV og Rødt ikke planer om å sette opp eiendomsskatten. Vi skal ikke bruke mer penger, vi skal bruke mindre penger.

Hun forsvarer også innføringen av den såkalte tillitsreformen.

- Kommuner som har endret de strukturene som ble etablert i forbindelse med den såkalte New Public Management-bølgen på begynnelsen av 2000-tallet, oppnår gode resultater nå. Vi ser forbedring både på kvalitet og faglighet, og på økonomistyring. I dag har kommunen strukturer innenfor denne sektoren som verken er fugl eller fisk. De som tildeler tjenester er ikke ansvarlig for pengebruken, mens de som er ansvarlig for pengebruken ikke kontroller innsatsnivået og den enkeltes rettighet og vedtak. Slik kan vi ikke ha det lenger. Det er nok nå.

- Jeg forstår ikke Høyres motvilje til innovasjon og samarbeid med de ansatte. Heller ikke forstår jeg at Høyres Tor Arne Morskogen så sterkt forsvarer et system som viser seg å ikke virke. Arbeiderpartiet, Rødt og SV styrer på vegne av velgerne som har valgt oss og det er vår plikt å få kontroll over pengebruken i Tromsø kommune, skriver Tromsø-ordføreren i en epost til Nordlys.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken