Gå til sidens hovedinnhold

Derfor endrer de eiendomsskatten - og dette betyr det for deg

Artikkelen er over 5 år gammel

Bor du i en gjennomsnittlig enebolig i Tromsø? Du må fremdeles betale mer i eiendomskatt, men mindre enn først varslet.

På torsdagens byrådsmøte valgte byrådet i Tromsø å justere de varslede endringene i eiendomsskatt i kommunen.

Ifølge iTromsø, som var til stede på møtet, vil det nye, foreslåtte skatteregimet se slik ut:

  • Der byrådet i utgangspunktet ønsket å øke skatt på boliger fra 3,0 til 5,5 promille, lander de på fem promille.
  • For øvrig eiendom enn boliger - eksempelvis garasjeanlegg, ubebodd eiendom og næringseiendom - øker skatten fra 5,4 til syv promille.
  • Takstgrunnlaget øker til syv prosent - ett prosentpoeng mindre enn opprinnelig foreslått.

500 kroner mindre

Det opprinnelige forslaget ville medført en økning i årlig eiendomskatt på i overkant av 3000 kroner for en gjennomsnittlig enebolig. Det justerte forslaget betyr en økning på rundt 2500 kroner - altså 500 kroner mindre, forklarer finansbyråd Jens Ingvald Olsen (Rødt).

Særlig økningen i skatten på vanlige bolig avstedkom mange reaksjoner - både fra innbyggere i Tromsø og den borgerlige opposisjonen i kommunestyret.

Blant annet uttalte Øyvind Hilmarsen (H), tidligere byrådsleder, at det kvalifiserte til valgløftebrudd fra Ap.

- Endringen kommer delvis for å imøtekomme berettigede reaksjoner om at økningen var kraftig, sier Jens Ingvald Olsen til Nordlys.

Det har også vært stilt spørsmål ved lovligheten i en økning på hele 2,5 promille for boligeiere. I den forbindelse viser Olsen til et brev fra Finansdepartementet fra 2012 der det slås fast at en økning på to promille er innenfor regelverket.

LES KOMMENTAR: «Av skatter blir vi tynget ned»

Vil unngå søksmål

Samtidig har kommuneadvokaten i Tromsø gjort en vurdering av økningen byrådet opprinnelig foreslo. Her såes det tvil om en økning på mer enn to promille ville holdt vann dersom saken endte for domstolene.

- På bakgrunn av risikoen for et søksmål mot kommunen, valgte vi å ikke gå høyere enn to promille. Vi ønsker ikke å bruke energi og penger på en rettssak når det er mulig å unngå det, sier Olsen.

Bakgrunnen for den foreslått økningen i eiendomsskatt, er en svært utfordrende økonomisk situasjon i Tromsø kommune. Ifølge økonomirapport II for 2015, som ble presentert tidligere i november, styrer kommunen mot er merforbruk bare i helse- og omsorgssektoren på 60 millioner kroner.

Selv om byrådet nå justerer skatteøkningen, vil inntektene - rundt 86,5 millioner kroner - forbli de samme. Det skyldes at skatten på øvrig eiendom enn boliger økes, forklarer Olsen.

Kommentarer til denne saken