Denne uka ga Motorpsycho ut et nytt album (anmeldes på disse sidene neste uke, da vi fikk tilsendt promo for sent til å gi den rettferdig behandling). Motorpsycho er et av de største og mest kritikerroste rockbandene i Norge de siste tjue årene. De trekker fulle hus på sine klubbkonserter og de topper festivalplakater i både inn- og utland. De har hatt hele tolv album inne på VG-lista siden de startet i 1989, og de fem siste har alle tikket inn høyt på lista med en andreplass som svakeste plassering.

La det ovennevnte være et historisk bakteppe for å skjønne hvor ekstremt dumme i hodene sine de ansvarlige i kjeden Free Record Shop denne uka avslører at de er. I juni i fjor la Free Record Shop ned alle sine butikker i Finland, men hevdet hardnakket at det overhodet ikke var noen fare for de norske butikkene og deres ansatte, og at de til og med kom til å ekspandere og opprette flere utsalg i tiden fremover. Slike uttalelser i næringslivet har i dag like mye verdi som når fotballspillere kysser klubbemblemet på drakten sin etter scoring og sier at de aldri skal forlate klubben.

Allerede i januar i år kom meldinga om at Free Record Shop selger seg til den internasjonale spillkjedegiganten GameStop, og fremtiden for platebutikkene Free Record Shop er dermed heller kølsvart. Oppkjøpsavtalen ble underskrevet denne uken. Man kunne derfor ikke funnet en bedre uke til å understreke den triste ironien i den tidligere platebutikkjedens fremtid, for når Motorpsycho slipper sitt nye album, kan deres nye plateselskap Rune Grammofon melde at Free Record Shop ikke bare har tatt inn et veldig lite og utilstrekkelig antall eksemplarer av skiva til trønderne. Nei, de har til og med funnet ut at denne skiva overhodet ikke skal inn i hyllene denne uka, men kanskje i slutten av neste. Dette er i beste fall sløvt, men tankevekkende uproft. I verste fall er det himmelropende og hardt, dundrende idiotisk. Kjedens ledelse forklarer det med at de er i en omstillingsprosess og at det er derfor man ikke finner Motorpsychos ferskeste fonogram i deres hyller. Likevel har de sørget for å ta inn den nye skiva til R.E.M. som også kom ut denne uka, for de er jo et VG-liste-band, liksom.

Motorpsycho er et band som selger ekstremt mye den første uken, og når man da (enn så lenge) selger skiver, må man også føre ferskvarer. Dette blir som om en stor restaurantkjede skulle uttale at de har satt seg fore å servere årets beaujolais godt over ei uke etter alle andre i hele verden (beaujolais er en rødvin som slippes den tredje torsdagen i november - i hele verden. Og – nei – jeg har ikke særlig peiling på vin. Det var bare en så fin metafor). Allerede mandag kveld kunne Platekompaniet i Trondheim (bandets hjemby), melde om stor stemning, Klondyke-tilstander og et salg av Motorpsycho-skiver som var direkte overveldende. I Trondheim er Free Record Shop deres eneste reelle konkurrent, og hovedbutikkene ligger bare femti meter fra hverandre.

Denne saken er likevel ikke bare gøy, for den sier noe om utenlandske krefter som tar over platebutikkene i landet, og som forsømmer sine kunder. Og det er muligens et sjokk for enkelte at undertegnede sier at man bør juble for at Platekompaniet finnes i Norge, men det mener jeg av full kraft, for av alle kjeder som er igjen er det kun de som fortsatt presenterer et noenlunde bredt utvalg av katalog også på musikk. Men, som jeg sa da jeg var med på å legge ned en platebutikk for tre og et halvt år siden: Hva om Platekompaniet også skifter eiere og legger om konseptet sitt? Hva skjer da med utvalget og eksponeringen av små og mellomstore artister?

I 2001 sa styreformann og grunnlegger av Platekompaniet, Egil Dahl, at de aldri kom til å satse på spill eller filmer i kjedens butikker. Året etter kom dvd-reolene opp over hele landet og i forrige uke ble Platekompaniet på Oslo City kåret til årets spillhandler på spillbransjens egen pris Gullstikka. Torsdag for ei uke siden sendte Egil Dahl ut en pressemelding der han kunngjorde at han trekker seg ut av Platekompaniet med umiddelbar virkning. Kjeden melder selvsagt at dette overhodet ikke vil ha noe å si for driften eller de ansatte.

Betryggende, eller?