• DEBATT: Enig eller uenig med Egon? Si din mening nederst i artikkelen

Nordmenn er grunnleggende skeptiske til forandringer.

I 1988 var verden alt annet enn kjedelig. USA stod klare for å invadere Panama, Sovjetunionen herjet i Afghanistan, jernteppet så ut til å gå opp i liminga og det ble murret om en revolusjon i Romania. Bortsett fra at Jahn Teigen så seg nødt til å skrive politiske protestsanger (den subtile og refsende «Glasnost») dette året, var nordmenn stort sett likeglade til det som skjedde rundt i verden.

Midt oppi dette bestemte så Norsk Tipping seg for å pusse opp hele folkets Tippekupongen.

Helt siden 1948 hadde den folkekjære kupongen inneholdt tolv kamper, og i ly av den turbulente verdenssituasjonen så Norsk Tipping sitt snitt til å gjøre en tilsynelatende marginal forandring, nemlig å utvide kupongen til tretten kamper. Ikke siden 9.april 1940 hadde det norske folk reagert med like kraftig og kollektivt sinne. Førti års nitid arbeid med diverse systemer ble brått null verdt, og det formelig boblet og kokte midt i sentralnerven til den norske folkesjela. Nå var det heller ikke langt unna at de ansvarlige ble slept til Akershus festning for akutt avliving, men Norsk Tipping gjorde full retrett, og allerede etter et halvt år var det tilbake til den gode, gamle tolveren igjen.

I 2008 rasles det igjen med sablene. Denne gang er det NRK som har påkalt seg vreden, og det er fordi ledelsen i P1 har bestemt seg for å legge ned radioprogrammet Norsktoppen ved utgangen av 2008, en programpost som har gått på lufta helt siden januar 1973. Reaksjonene har heller ikke latt vente på seg. Norske artister raser og er i harnisk og i opprør (som det heter i mediespråket), og det er ikke måte på hvor stort svik dette er mot så vel det norske språk som den norske folkesjela. Selv har jeg store problemer med å la meg rive med av hylekoret.

Med et snitt på over fire hundre tusen lyttere er det kanskje underlig at ledelsen i P1 velger å legge ned programmet. Likevel er det nå en gang kanalens redaktører som bestemmer hvordan deres eget programtilbud skal se ut, hva programmene skal hete og hva som skal startes opp og legges ned; alt dette selvsagt innenfor de statlige lisensvilkårene. Så vidt jeg vet står det ingenting spesifikt her om at Norsktoppen ikke skal røres.

«Dette er helt krise» sier svorske «Bettan» Andreassen. «Trist» sier mangeårig programleder Vidar Lønn-Arnesen. «En totalsvikt mot det norske språket», sier D.D.E.s låtskriver Frode Viken. Retorikken ligner på den Norsk Tipping opplevde i 1988, men denne gangen er den enda mer tullete. For det første er dette noe som verken representer en krise eller en totalsvikt av det norske språk. Det har vært lov å delta med engelskspråklige tekster på Norsktoppen helt siden 1986, og det er andre aktører i norsk musikkverden som har større grunn til å klage enn D.D.E. og Bettan.

Forrige onsdag tok den folkelige kulturs fanebærer, Fremskrittspartiets Ulf Erik Knudsen, opp denne «krisen» under Stortingets spørretime og spurte kulturminister Trond Giske om han ville ta affære mot det han karakteriserte som et overgrep mot NRKs trofaste lyttere. Han kalte sågar nedleggelsen for å begrave en del av den norske folkesjela. I dikts form (riktig nok på et håpløst nivå selv Rune Rudberg hadde tangert i fylla) svarte Giske – klokt nok – at dette ikke kom på tale og at dette var et internt, redaksjonelt anliggende statsråden ikke hadde til hensikt å blande seg inn i.

Når Frp tar til orde for en statlig innblanding i kulturlivet, og attpåtil for å forsvare en programidé som i sin tid ble unnfanget av det såkalte ARK, er det all grunn til å klappe seg på lårene og le hjertelig. Norsktoppen er et radioprogram, og intet mer enn akkurat dét, og det representerer verken ei krise, en trussel mot det norske språk eller en begravelse av den norske folkesjela å legge det ned. Det er en haug behov for både opprustninger, bevilgninger og tilrettelegging av en rekke forhold i Kultur-Norge. Derom hersker det ingen tvil, men skal man komme noen vei i så måte er det verken behovene til godt over snittet bemidlede artister som Bettan eller D.D.E. eller Frps krokodilletårer man bør lytte til.

  • DEBATT: Enig eller uenig med Egon? Si din mening her: