• Enig med Egon? Andre ting som irriterer på konsert? Diskuter nederst i artikkelen!

Det er agurktid, og sist ut i rekka med å slenge lunken agurkmiks rundt seg er Unge Høyres nye wonderboy Henrik Asheim, som nylig gikk ut med følgende tirade mot kirke- og kulturminister Trond Giske:

- Trond Giske tror jobben hans er å klå på Mira Craig.

Til Dagbladet utdypet han utsagnet:

- Giske er i ferd med å bli en parodi på seg selv. Det blir litt mye festivaler på kulturministeren. Han velger noe bort når han er på alle disse festivalene. For eksempel det at han ikke kommer på Dissimilis-festival. Det synes jeg ikke går an. Han skal være kulturminister for hele folket.

På spørsmål om hva han mener med Giskes klåfingrede vesen tilføyer han dette:

- Jeg tenker på bildet av Craig som sitter på skuldrene til Giske. Det er greit at han går på festivaler, der er ikke det. Men det blir kanskje litt mye og lite annet.

Hele denne Mira Craig-sulamitten viser til en episode under fjorårets Hovefestival der den høyreiste Giske i et svakt øyeblikk inviterte den betydelig kortere Craig til å sitte på hans statsrådsskuldre. Dette så hun kunne se bedre og mer av konserten med The Killers. Craig takket ja, og dermed fikk pressen mer enn nok med å rapportere om hendelsen. Hele opptrinnet var jo som hentet ut av en klissvåt drøm for alle kåsører, kommentatorer og ikke minst sensasjonskåte tabloidjournalister. Også denne beskjedne spalte falt for fristelsen, så det er nevnt.

Bildene av den stolte post 40 år gamle statsråden med rødmussede ører omkranset av Craigs 16 år yngre og veldreide r&b-lår var mildt sagt en direkte oppfordring til både harselas og satire, men selv ikke Siv Jensen eller den ytre, venstre fløy fyrte seg nevneverdig opp eller så rødt. Og grunnen er svært enkel, for det hele fremstod mer eller mindre som temmelig uskyldig, corny og, ja, småfjollete. Og det er heller ingen som i dypt alvor tror at stuntet ga Arbeiderpartiet flere stemmer eller at Mira Craig ble løftet oppover VG-lista ved hjelp av Giskes smale skuldre. Ikke ble det et nytt kjendispar av det heller. Heldigvis, vil jeg tro at minst én av dem synes.

Nå tror jeg ikke på noen måte Giske trenger en utstrakt hånd, og dette er heller ikke en angrende synder som slår en beskyttende ring rundt statsråden, men Unge Høyres forsøk på å klistre Giske fast i festivalsvette fra ungpikelår er ikke spesielt vellykket. Når Giske av en ungdomspolitiker kritiseres for å gå for mye på rockfestivaler, er det vanskelig å se hvem Unge Høyre henvender seg til og i hvilken geriatrisk dam de ønsker å drive stemmefiske i. Nasjonen Norge har hatt totalt ti kulturministere. Av disse har partiet Høyre hatt én, nemlig Lars Roar Langslet (1981-1986), en mann hvis bidrag til populærkulturen var en krimroman i 1991 under psevdonymet Bendik Rosenlund (terningkast 1 og kaldblodig kjempeslakt i VG og Aftenposten). De andre kulturministrene som gjennom tidene har sittet i regjering med Henrik Asheims moderparti er Eleonore Bjartveit (KrF), Åslaug Haga (Sp) og ikke minst Giskes forgjenger Valgerd Svarstad Haugland (KrF), som ved tildelingen av ministerposten uttrykte stor glede over valget fordi kultursektoren var noe hun etter eget utsagn hadde svært liten innsikt i og at det derfor skulle bli gøy å lære noe nytt. Svarstad Haugland er like kompetent på området som en eskimo er på sandstorm, var en av de mindre flatterende kommentarene om utnevnelsen.

At Giske ikke lyktes i å komme seg gratis inn på årets Norwegian Wood lot også undertegnede seg more av. At han ikke dukket opp på Dissimilis-festival har derimot helt sikkert flere årsaker, men neppe at Giske ikke bryr seg om psykisk utviklingshemmede. Giske kan med rette kritiseres for både det ene og det andre forholdet i norsk kulturliv. Jeg vil garantert stille meg bak mye av det. At han derimot dukker opp på festivaler som fremmer populærkultur, noe også medlemmer i den norske kongefamilien har gjort, er likevel vanskelig å anse som et minus for en kulturminister. Ikke kan jeg huske at Valgerd ble kritisert for å gå i kirka heller, for å si det slik.

«Unge Høyres forsøk på å klistre Giske fast i festivalsvette fra ungpikelår er ikke spesielt vellykket»