• Enig med Egon? Andre ting som irriterer på konsert? Diskuter nederst i artikkelen!

Nei da, det dreier seg ikke om tittelen på ei barnebok, men om forrige ukes store helt, nemlig Josh Homme fra bandet Queens Of The Stone Age. Under en konsert på festivalen Norwegian Wood skjelte han ut en publikummer etter notene fra scenen, og flere norske medier var selvsagt rystet. Rystet fordi han kunne finne på å skjelle ut en liten guttunge med blant annet følgende frase: «You 12 year old dickless turd». Jeg mener heller at Homme burede fått en premie.

Man skal stille krav til artistene man ser live. Det koster tross alt penger. Likevel er det på høy tid å anerkjenne artisters rettigheter til å stille krav tilbake til publikum. Her er noen kategorier som bidrar sterkt til å dra ned trivselen sett fra artistens perspektiv:

1: Ønskekonsert-kundene

Når folk allerede før første låt begynner å brøle ut sine personlig ønsker: Kjære vene, la nå bandet eller artisten iallfall få spille litt først. Er det en strålende konsert og det ligger an til ekstranumre kan du gjerne brøle, men ikke klag og/eller brøl før du har gjort deg fortjent til det.

2: Stand up-komikerne

En sjelden gang funker det med en kommentar fra publikum hvis det høver seg slik. Likevel er det alltid noen som føler at de MÅ rope noe vittig hele tiden, mellom hver låt, og gjerne også inni låtene. Det er ikke nødvendig. Alle de andre som står eller sitter ved siden av deg har nemlig – utrolig nok – betalt for å høre på den/de som står på scenen og ikke på deg. Du får heller arrangere et stand up-show med deg selv om du har en sterk trang til å underholde.

3: Kom og syng med!

Allsang kan være gøy det, bevares. Ja, rett ut fantastisk kan det være. Noen ganger er det likevel fullstendig malplassert, og det er ikke nødvendigvis slik at alle de som ikke synger med hele tiden ikke kan tekstene. Og jeg snakker ikke bare om drithøye rockkonserter med lydnivå på over livsfarlige 22 desibel. Som femtenåring havnet jeg f.eks. foran den kvinnelige og tilårskomne formingslæreren min på en konsert med Gitarkameratene (kulturtilbudet på Fauske, der jeg vokste opp, var ikke all verden. Hvis noen kunne stå oppreist, holde gitaren sin og i tillegg synge – attpåtil på én og samme gang – var de sikret evig heltestatus i bygda. Gitarkameratene kunne alt på én og samme gang!). I det fjerne kunne jeg høre litt av gitaren til Øystein Sunde, men resten av kameratene hadde ikke en snøballs sjanse inni hovedbålet i Helvete på å overdøve den skingrende og glassknusende stemmen til en ekstatisk og kulturelt understimulert formingslærer. Selv ikke det at hun overdøvde Halvdan Sivertsen og Jan Eggum klarte den gang å glede meg.

4: Ølkasting

At dette forekommer på Roskildefestivalen i Danmark kan under tvil forstås. Der er ølet billig. At det derimot skjer i Norge er for undertegnede et av de underligste fenomen i verden, og dessuten selve symbolet på en nasjonalitet som har druknet all fornuft i altfor mye oljepenger. Når du har stått i lange køer for å kjøpe deg øl til over hundre kroner literen er det ikke bare teit å kaste ølet opp i lufta så det regner over de rundt deg, som til alt overmål er mer hypp på å høre bandet enn å få ditt øl i håret. Det er også teit økonomisk. Har du virkelig så god råd? I så fall er det sporenstreks bare å erstatte ølkastinga med å pælme femtilapper rundt deg. Du slipper å stå i kø og de rundt deg blir til alt overmål ekstatisk lykkelige. Her snakker vi vinn-vinn.

Ergo: Når artister forulempes av en eller flere av de ovennevnte aktivitetene, (og da spesielt punkt 4) er det derfor ikke rart at noen til slutt klikker og dermed skjeller ut sitt eget publikum. Når det skjer på et idrettsstadion stopper man arrangementet. Når det skjer på åpen gate får du juling eller blir tatt av politiet. Eller begge deler. Gjør du det inne på et serveringssted blir du utvist. Derfor støtter og hyller jeg Josh Homme og ikke snørrvalpen som dryla øl på han i Frognerbadet. Han var dessuten sikkert 18 år, men når du oppfører deg som en pikkløs dritt i myndig alder må du tåle å høre nettopp dét. Kanskje han til og med har lært. Det hadde jo vært en fantastisk bonus.