Jeg skal på ingen måte forsøke å gjøre meg interessant ved å hevde at jeg digger Britney Spears' musikk. Likevel er det helt umulig å ikke la seg fascinere av hennes karriere. Som musiker befinner hun seg nemlig i et historisk toppsjikt hva angår suksess, og dette gjelder heller ikke bare salgstall. Britney har inntil siste album stort sett hatt kritikerne på sin side. Tungt anerkjente publikasjoner som Rolling Stone og allmusic har tildelt henne en rekke panegyriske anmeldelser, og det gjelder for så vidt også flere kritikere her på berget. Her melder jeg dog pass, men tilkjennegir likevel en eller annen form for aksept for det hun har gjort. Når du er 26 år og har solgt nærmere nitti millioner plater (i en tid da det totale platesalget har vært jevnt synkende) og du kan bade i omtrent alle priser det er mulig å få som artist, er det ikke bare apparatet rundt deg, en veldreidd kropp, et søtt ansikt og gode markedsstrateger som er årsaken. Da har du også et eller annet talent, og for de som nå har lyst til å hyle ut «Men hun spiller jo på sex!», kan de samtidig ta med seg at det gjorde (og gjør) også Madonna (som mer eller mindre alle beundrer for sin business-nese), og for den saks skyld Elvis Presley.

De siste årene er det likevel ikke musikken til Britney som har stått mest i fokus. I stedet er det et privatliv som først og fremst amerikanske medier har fråtset og mesket seg i og videre latt sine publikasjoner bugne over av, og som norske medier sakte, men sikkert, har diltet etter med. Oppslagene har stort sett vært i denne kategorien:

Se, hun har kviser!

Se, hun har tykke legger!

Se, hun har spiktynne legger!

Se, hun har barbert håret!

Se, hun har parykk!

Se, hun har ikke truse på seg!

Se, hun er gravid!

Se, hun er gravid – igjen!

Og ikke minst:

Se, søsteren hennes er gravid!

Det har knapt vært mulig å åpne norske riksaviser eller nettsider uten at ufordelaktige bilder av Britney har skreket mot oss, akkompagnert av overskrifter som tydet på at det minst var Tredje verdenskrig. Det ble til og med foretatt en herlig utvidelse av det norske språk, der Britney opptil flere ganger hadde forårsaket et såkalt «nakensjokk», som bestod av kornete bilder av Britneys kjønnsorgan (eller var det en gjennomsiktig truse?) tatt av paparazzifotografer med linsene sine halvt opp i skjørtet hennes, mens hun var på vei ut av en bil eller to. Og det er klart, da får man innsyn i hva som skjer under skjørtene på hvem det måtte være, akkurat som man ville fått om samme praksis ble utført mot medlemmer av Kongehuset eller regjeringen. Gud forby, og fuglene må vite hvilket sjokk vi da hadde snakket om.

Jeg skal på ingen måte late som om jeg ikke har ledd høyt og latt meg underholde av en del ikke akkurat sylskarpe uttalelser fra Britney, for ikke å glemme da hun tullegiftet seg i fylla og angret etterpå. Og jeg har digga Britney når hun har ærekrenket ekle små slimtasser av noen paparazzifotografer som har ligget utenfor hjemmet hennes med sine stusslige falloser av noen telelinser. Hvis det er tøft at Sean Penn banker opp de samme folkene, hyller jeg også at Britney tar til motmæle mot det moderne samfunnets aller laveste kategori mennesker.

Likevel er det en vesentlig forskjell på naive ungdomssynder og et menneske som åpenbart står til knes i problemer av dypt alvorlig art. Når noen mister omsorgsretten til barna sine og innlegges i et polstret rom på psykiatrisk sykehus, har vi for lenge siden passert grensen for hva man kan forsvare bak nødvendigheten av å formidle underholdning. For det er verken spesielt morsomt eller underholdende. Det er bare trist.

I Norge har vi til en viss grad ikke kommet så langt at artister utsettes for samme lavmål, men vi har altså allerede begynt å videreformidle dritten fra andre land i tungt monn, uten å heve nivået på sakene med en millimeter, og da er vi nok dessverre på vei mot det samme her til lands hva angår våre egne stjerner og celebriteter. All utvikling er ikke fremskritt, og dette fenomenet burde så til de grader være et tankekors til de kommende generasjoner som allerede i svært ung alder uttaler at det de mest av alt vil bli her i livet er kjendis.