Gå til sidens hovedinnhold

Katta drepte 80 lemen

Artikkelen er over 14 år gammel

Og leverte alle på trappa til matmor.

Katten «Litha» har startet høstjakta. Hittil er 80 lemen drept og avlevert på trappa hos matmor på Sjøtun i Tromsø.

«Daumannsmål»

Tone Mette Yttergård (40) og sønnene Viljar (8) og Aleksander (10) sprudler ikke med champagne over alle jakttroféne til «Litha» denne høsten – akkurat. Det kan man kanskje forstå når man får forklart det intrikate jaktritualet jegerdama har i etterkant av en vellykket jakt.

– Etter å ha samlet nattens fangst på trappa, en gang mellom fem og seks på morgenen, klatrer hun opp på taket over soverommet vårt og vekker oss med høye hyl. Står jeg ikke opp umiddelbart, øker hun volumet. Det høres ut som hun er med på den slåsskampen. Reine «daumannsmålet», forklarer Tone Mette.

Håper jaktsesongen går mot hell

Men morgenprotester er heller ikke særlig lurt. For ute lurer andre som også er svært opptatt av å hente sin del av byttet.

– Kommer jeg meg ikke fort nok opp, så er sjura der og dissekerer lemen-likene til ei ekkel blodig smørje, sier matmor, som innerst inne håper at jaktsesongen går mot hell. Jo før dess bedre.

Minst 80

Jaktiveren til «Litha» har tidligere vært innenfor normalen, men i høst – omtrent samtidig med at småviltjegerne inntok høstfjellet, våknet villdyret i henne.

– En morgen lå det åtte lemener på trappa. Det er rekord på ei natt, men flere ganger har det vært seks lik.

– Hvor mange har hun drept alt i alt?

– Etter at jeg begynte å telle er det blitt 80 lemener, svarer Tone Mette, som aldri har hørt om eller opplevd liknende jaktiver fra en katt.

Vrangsovet

Hovedpersonen ligger bredt henslengt på sofaen og glipper med øyene, mens vi prater. Det er formiddag og mange timer til hun skal ut på jakt igjen.

Familien har to katter til. «Drillo» og «Minus». Navn som i utgangspunktet bærer budskap om uventede taklinger og massiv motgang for vertsfolket, men i denne sammenhengen er de praktisk talt englebarn.

– «Litha» er helt vrangsovet. Jeg har prøvd å stenge henne inne ei natt. Men det blir med det ene forsøket, for hun klaget slik at jeg knapt fikk sove i det hele tatt, avslutter Tone Mette.