Gå til sidens hovedinnhold

I sorg etter Diesels død

Artikkelen er over 14 år gammel

Storkobber og ansatte sørger.

– Det er ikke tvil om at både vi og selene er i sorg etter at Diesel døde. Selene har vært slappere og mer tilbakeholdne enn vanlig, men nå er de på bedringens vei, forteller selpasser Espen Rafter.

Han legger til at de ansatte også har sørget etter at storkobba Diesel på 9 år døde for tre uker siden.

– Selene merker på oss også når vi er triste og lei. Derfor må vi prøve å være happy når vi er rundt selene, legger Rafter til.

Døde trolig av overdose

Den 2. oktober døde Diesel da han var i narkose for å få fjernet noen råtne tenner. Obduksjonsrapporten er ennå ikke klar, men trolig døde han av en overdose narkose. Det skal svært lite narkose til for storkobber.

– Vi vet jo ennå ikke sikkert hva han døde av. Men han var i narkose og han var ikke syk på noe annet vis, sier Rafter.

De gjenværende selene – Aurora, Bella og Mai San – har siden Diesel døde vært mye mer stille og tilbakeholdne enn vanlig.

– De sørger og det er tydelig at de savner Diesel. Seler er såpass intelligente at de absolutt er i stand til å føle savn og sorg, sier Rafter.

Langt frem til nye seler

Det kan ta tid før de tre seldamene får nytt selskap i bassenget. Polaria har ennå ikke tatt stilling til om de skal søke om å få nye seler.

Hvis de bestemmer seg for det, må de samrå seg med forskere som skal til Arktis til våren. Det kan skje i mai. Da må forskerne fange storkobber som er rundt seks uker gamle og så ta dem med seg til Polaria.

Forut for at det kan skje, er det mange planer som skal legges og tillatelser som skal innhentes.

– Det er ikke lett å skaffe nye storkobber, men det er muligheter, sier Rafter.

For at forskerne kan fange storkobbene må det være is i Kongsfjorden. Sist vår var det nesten ikke is i det hele tatt, og da blir det umulig å fange dem.

Uansett kan det ta tid før de tre seldamene i Polaria kan få seg en beiler. Selene bruker 5 til 6 år på å bli kjønnsmodne. Det betyr at det vil gå minst 6 år før man eventuelt kan se selbabyer i Polaria.